Tot ce trebuie să ştii despre rana pe col

1 71873 original jpg jpeg

Deşi se numără printre problemele ginecologice care nu produc disconfort, rana pe col poate evolua uşor în cancer cervical. Important este să o depistezi la timp şi să urmezi tratamentul recomandat de medic.

Cunoscută în termeni medicali sub numele de cervicită cronică,rana de la nivelul mucoasei ce protejează colul uterin este deseori depistată în urma unui control ginecologic de rutină.

Durerile pelvine,unul dintre semnalele rănii

În cele mai multe din cazuri,femeile care au rană pe col nu au simptome,de aceea ele nu sunt conştiente de problemă şi pot amâna vizita la medicul ginecolog. În schimb,atunci când leziunile se agravează pot apărea unele neplăceri. Printre acestea se numără secreţiile vaginale care îşi schimbă aspectul (devin vâscoase şi au un miros neplăcut),sângerările dintre ciclurile menstruale,dureri lombare,pelvine,în timpul actului sexual,dar şi menstruaţiile abundente.    

Testele prin care se pune diagnosticul

Pentru a putea confirma diagnosticul de rană pe col,medicul ginecolog va realiza un examen clinic cu valve,analiza secreţiei de col şi vagin,testul Babeş Papanicolau,dar şi pentru mai multe tipuri de infecţii,inclusiv a celei cu HPV (care poate duce la apariţia cancerului cervical). În funcţie de fiecare caz în parte,el mai poate recomanda colposcopia şi efectuarea unei biopsii pentru a vedea dacă leziunea este precanceroasă.

Tratamentul,în funcţie de cauza leziunii

Dacă în trecut rănile pe col erau cauterizate (cu un bisturiu electric),în prezent medicul recomandă tratamentul în funcţie de cauza care a dus la apariţia lor. Dacă leziunea este provocată de o infecţie fungică sau bacteriană (Chlamydia,Candida,Trichomonas) se indică tratamentul cu antibiotice (la ambii parteneri) şi local cu ovule. În schimb,dacă diferitele investigaţii arată prezenţa unei leziuni precanceroase medicul poate recomanda tratamentul chirurgical (electrocauterizarea,crioterapia,terapia cu laser),acesta constând în înlăturarea ţesutului modificat.