Transpiri în exces? Iată ce ţi se-ntâmplă!

sweating 1 2716 1810 90 jpeg

Odată cu creşterea temperaturilor, transpirăm din ce în ce mai mult. Dar ştiai că sudoarea poate spune multe despre tine şi despre cum stai cu sănătatea? Iată ce încearcă să-ţi spună!

Eşti însărcinată ori te apropii de menopauză

85% dintre femeile care se apropie de menopauză se confruntă cu transpiraţia abundentă,dar şi sarcina poate fi de vină pentru sudoarea în exces. Asta se întâmplă din cauza schimbările hormonale care te fac să te supraîncălzeşti,declanşând apariţia sudorii,chiar şi atunci când stai într-o cameră cu aer condiţionat.

Eşti stresată

Dacă eşti stresată sau suferi de anxietate,ai mai multe şanse să te confrunţi cu transpiraţia abundentă. Producem multă sudoare când este foarte cald prin glandele sudoripare ecrine,care se găsesc pe toată suprafaţa pielii şi care conţin multă apă şi sare. Dar când suntem stresaţi,sudoarea este produsă de glandele apocrine,care se găsesc numai în anumite zone,cum sunt subsuorile. Acest tip de sudoare conţine grăsimi şi proteine care se amestecă cu bacteriile de pe pielea,producând un miros neplăcut.

Rişti să faci insolaţie

Vara te plimbi liniştită,când dintr-o dată îţi dat seama că nu mai transpiri şi începi să te simţi ameţită. Anhidroza,sau incapacitatea de a transpira în mod normal,poate fi periculoasă,deoarece împiedică organismul să se răcească în mod natural. Dacă nu te hidrateazi corespunzător,rişti să te epuizezi din cauza căldurii sau să faci insolaţie. Stai într-un loc răcoros sau cu aer condiţionat şi bea ceva fără cofeină sau alcool. Dacă nu începi să te simţi mai bine,mergi la medic de urgenţă.

Mănânci alimente „greşite“

Dacă mirosul transpiraţiei tale se aseamănă cu mirosul peştelui,este posibil să suferi de o boală genetică rară care se numeşte trimethylaminuria,ceea ce înseamnă că organismul tău nu poate să dizolve componentele chimicale din trimethylamina,substanţă care se produce în urma consumului de ouă,legume şi peşte. În schimb,organismul tău elimină în exces trimethylamina prin transpiraţie,urină şi respiraţie.

Este posibil să suferi de hipertiroidism

Transpiraţia în exces poate fi un simptom al hipertiroidismului. „Ar trebui să transpiri când este foarte cald,când depui un efort fizic ori când eşti stresat“,spun specialiştii. Aceştia avertizează că în ciuda faptul că se află într-o cameră cu aer condiţionat,persoanele cu hipertiroidism pot să aibă palmele transpirate.

Credit foto:www.golocalpdx.com