Totul despre igiena nasului la copii

1 75824 original jpg jpeg

Lipsa igienei nazale corespunzătoare poate afecta sistemul imunitar al copilului, care va fi mai predispus la infecţii ale aparatului respirator. De aceea, este important să ştii ce lucruri trebuie să ai în vedere pentru ca micuţul tău să fie sănătos.

Nasul este supus agresiunilor tot timpul anului, fie că e iarnă şi frigul sau răceala îl afectează, sau că e primăvară, când e expus alergenilor de sezon. De asemenea, aerul uscat, poluarea şi substanţele iritante usucă mucoasa nazală. În cazul în care aceasta este slăbită, interiorul nasului se irită, se usucă şi apar mâncărimi. Astfel, respiraţia devine dureroasă şi mucoasa nazală nu îşi mai îndeplineşte rolul de mecanism de apărare.

Măsuri corecte în primii ani de viaţă  

În primele sale zile de viaţă, bebeluşul se adaptează la mediul exterior. Din cauză că aparatul său respirator este foarte firav, căile respiratorii fiind foarte înguste, bebeluşii strănută adesea şi respiră zgomotos uneori, fără ca acestea să fie neapărat simptome ale unei afecţiuni respiratorii. 

Igiena nazală a unui bebeluş trebuie făcută zilnic, însă nu trebuie exagerată. Curăţarea năsucului se face, de obicei, după băiţă, pentru că atunci secreţiile se înmoaie. Pentru o igienă corectă, poţi folosi o pompă manuală şi ser fiziologic, apă de mare (soluţie salină) sau alte descongestionante nazale, toate prescrise de un pediatru.  

Batista bebeluşului, dispozitivul care se ataşează la aspirator, este folosită în cazul secreţiilor abundente, vâscoase, care îl împiedică să respire. Nu este recomandat să se folosească în exces pompele electrice sau cele care se ataşează la aspirator, deoarece secreţiile nazale se pot înmulţi. Este foarte important ca secreţiile să nu stagneze în nas, deoarece în ele se poate dezvolta flora bacteriană, care duce la îmbolnăvire.

Află alte detalii interesante despre igiena nasului la copii pe clicksanatate.ro.

Sursa foto: healthychildcare.org