5 moduri în care poţi găti un pui întreg savuros

5 moduri în care poţi găti un pui întreg savuros jpeg

Puiul e una dintre cele mai răspândite, dar şi cele mai apreciate tipuri de carne de pe piaţă, consumat de marea majoritate a oamenilor cel puţin odată pe săptămână. De asemenea, spre deosebire de alte tipuri de carne, aceasta e potrivită chiar şi pentru cei care se află la dietă, fiind slabă şi bogată în proteine.

Puiul se prepară rapid şi uşor, iar reţetele pentru prepararea sa nu sunt niciodată prea complicate. În plus, un pui întreg poate hrăni trei sau chiar patru persoane, în funcţie de dimensiunea lui, lucru care îl face o mâncare perfectă pentru zilele în care trebuie să găteşti ceva rapid pentru tine şi musafirii tăi.

5 moduri în care poţi găti un pui întreg savuros

Iată câteva moduri în care poţi pregăti un pui întreg, la tine în bucătărie:

1. În cuptor (timp moderat de preparare)

Una din cele mai simple metode de a găti un pui întreg este în tava cuptorului. Tot ce ai nevoie pentru un rezultat delicios este un cuptor bun, multă sare şi condimente. Un cuptor electric, aşa cum sunt şi aceste cuptoare de la badabum.ro, te va ajuta să controlezi mai uşor şi mai precis temperatura din interior, astfel că puiul tău va ieşi bine rumenit şi gustos, de fiecare dată.

Nu trebuie decât să te asiguri că picioarele puiului sunt legate înainte, pentru ca să se gătească uniform, iar apoi să îl sărezi şi să îl condimentezi la exterior, astfel încât pielea să devină crocantă, sărată şi aromată.

2. În oală (timp lung de preparare)

Deşi se găteşte mai lent, puiul preparat în oală poate fi deosebit de gustos. Pentru asta nu ai nevoie decât de o oală mare pe care să o ungi generos cu ulei pe interior şi câteva cocoloaşe de folie de aluminiu pe care să poţi aşeza puiul ca pe un raft. După condimentare, lasă puiul să stea în oală timp de două ore jumătate, trei ore, după care ar trebui să îl muţi pe o tavă acoperită cu hârtie de gătit şi să îl introduci la cuptor pentru trei-patru minute. Astfel, pielea sa va deveni mai crocantă şi puiul se va rumeni mai bine.

3. Pe grătar (timp scurt de preparare)

Ştiai că poţi pregăti un pui întreg pe grătar? La o primă vedere, asta poate părea greu de crezut, însă nimic nu e mai simplu. Tot ce trebuie să faci este să tai puiul pe lungimea pieptului şi apoi să-l presezi. Astfel, vei putea aşeza pasărea pe grătar, fără să fie nevoie să o secţionezi. Întoarce puiul de o parte pe alta, apoi condimentează-l şi sărează-l după gust.

4. În tava de chec (timp moderat de preparare)

Cunoscută şi ca tava Bundt, o formă rotundă pentru chec poate fi o unealtă foarte eficientă pentru a găti un pui întreg. Conform Delish, puiul poate fi aşezat pe conul din mijlocul tăvii şi poate fi gătit astfel foarte eficient, atât la exterior, cât şi la interior. Înainte de a-l aşeza, pune câteva legume, verdeţuri şi felii de lămâie în tavă. Apoi aşează pasărea peste ele şi unge-o cu ulei, condimente şi sare, după gust. Ţine puiul la cuptor timp de o oră - o oră şi zece minute, la o temperatură de 222 de grade Celsius şi masa e gata.

5. Pe sticlă (timp moderat de preparare)

Prepararea puiului pe sticlă este un procedeu interesant şi foarte apreciat în România, deşi nu este cunoscut la scară largă. Pentru asta nu ai nevoie decât de o sticlă, o tavă pentru cuptor şi condimente. Sticla trebuie bine spălată atât la interior, cât şi la exterior, iar eticheta sa trebuie îndepărtată. Apoi sticla va trebui umplută cu apă, pentru a produce aburi în interiorul cuptorului, iar apoi se aşează puiul pe ea, în poziţie verticală, după ce a fost uns cu ulei şi condimentat.

Puiul trebuie să stea la cuptor timp de 60 de minute la o temperatură de 180 de grade Celsius, după care trebuie stropit cu zeama scursă în tavă. Apoi se introduce din nou în cuptor la o temperatură de 170 de grade Celsius pentru încă 20 de minute şi e gata pentru servire.

Sursă foto: Shutterstock