Casa Capşa: emblema Bucureştiului interbelic şi locul unde s-a născut prăjitura Joffre, desertul care i-a cucerit pe francezi

5 joffre 1jpg jpg jpeg

Patiserii francezi au inventat de-a lungul timpului toate acele deserturi clasice pe care azi le considerăm universale, de la savarină la ecler, de la macarons la crema de zahăr ars. Chiar dacă gastronomia noastră include, mai degrabă, deserturi nepretenţioase, ne putem mândri cu o creaţie fină şi elegantă: prăjitura Joffre, care a împlinit un secol.

Însă cu mult înainte de acest desert, s-a născut locul ce avea să devină un reper al Bucureştiul interbelic: Casa Capşa.

Capşa are o tradiţie de peste un secol şi jumătate, fiind înfiinţată în 1852 de nepoţii unui cojocar macedo-român. Familia Capşa s-a stabilit la Bucureşti în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. În jurul anului 1869, Constantin şi Grigore Capşa, conduceau afacerea familiei.

Grigore a fost elevul unui celebru cofetar francez, Belissaire Boissier. La întoarcerea acestuia în ţară, afacerea familiei şi-a schimbat numele: „La doi fraţi, Constantin şi Grigore Capşa”. Mai târziu, Constantin s-a retras, iar Grigore a extins afacerea şi a construit şi un hotel.

În perioada interbelică, la Casa Capşa se dădeau cele mai importante dineuri din Bucureşti. Era locul preferat al boemei: artişti, jurnlişti şi scriitori renumiţi precum Ion Minulescu, Tudor Arghezi, Ionel şi Păstorel Teodoreanu se numărau printre clienţii fideli ai locului, potrivit site-ului oficial capsa.ro. De altfel, Tudor Arghezi spunea despre Capşa că „este singurul local intelectual de pe Calea Victoriei“.

În 1920, la invitaţia regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, a venit la Bucureşti celebrul mareşal francez Joseph Jacques Césaire Joffre. În cinstea acestuia, cofetarul Grigore Capşa, care devenise între timp şi furnizor al Casei Regale, a creat o prăjitură de ciocolată cilindrică, a cărei formă amintea de caschetele militare franceze.

Mareşalul Joffre suferea de diabet, motiv pentru care cofetarul a creat un desert fără mult zahăr, ce putea fi consumat fără riscuri de oaspetele francez. Prăjitura, făcută dintr-un blat fin cu cacao, o cremă de unt aerată şi foarte aromată, îmbrăcată în glazură de cacao, a primit numele Joffre. Inspirat din cofetăria franceză, desertul i-a cucerit chiar şi pe francezi, fiind vândută în cofetăriile pariziene.

FOTO Profimedia, caspsa.roRecente

durere in gat jpg
Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic jpg