Casa Capşa: emblema Bucureştiului interbelic şi locul unde s-a născut prăjitura Joffre, desertul care i-a cucerit pe francezi

5 joffre 1jpg jpg jpeg

Patiserii francezi au inventat de-a lungul timpului toate acele deserturi clasice pe care azi le considerăm universale, de la savarină la ecler, de la macarons la crema de zahăr ars. Chiar dacă gastronomia noastră include, mai degrabă, deserturi nepretenţioase, ne putem mândri cu o creaţie fină şi elegantă: prăjitura Joffre, care a împlinit un secol.

Însă cu mult înainte de acest desert, s-a născut locul ce avea să devină un reper al Bucureştiul interbelic: Casa Capşa.

Capşa are o tradiţie de peste un secol şi jumătate, fiind înfiinţată în 1852 de nepoţii unui cojocar macedo-român. Familia Capşa s-a stabilit la Bucureşti în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. În jurul anului 1869, Constantin şi Grigore Capşa, conduceau afacerea familiei.

Grigore a fost elevul unui celebru cofetar francez, Belissaire Boissier. La întoarcerea acestuia în ţară, afacerea familiei şi-a schimbat numele: „La doi fraţi, Constantin şi Grigore Capşa”. Mai târziu, Constantin s-a retras, iar Grigore a extins afacerea şi a construit şi un hotel.

În perioada interbelică, la Casa Capşa se dădeau cele mai importante dineuri din Bucureşti. Era locul preferat al boemei: artişti, jurnlişti şi scriitori renumiţi precum Ion Minulescu, Tudor Arghezi, Ionel şi Păstorel Teodoreanu se numărau printre clienţii fideli ai locului, potrivit site-ului oficial capsa.ro. De altfel, Tudor Arghezi spunea despre Capşa că „este singurul local intelectual de pe Calea Victoriei“.

În 1920, la invitaţia regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, a venit la Bucureşti celebrul mareşal francez Joseph Jacques Césaire Joffre. În cinstea acestuia, cofetarul Grigore Capşa, care devenise între timp şi furnizor al Casei Regale, a creat o prăjitură de ciocolată cilindrică, a cărei formă amintea de caschetele militare franceze.

Mareşalul Joffre suferea de diabet, motiv pentru care cofetarul a creat un desert fără mult zahăr, ce putea fi consumat fără riscuri de oaspetele francez. Prăjitura, făcută dintr-un blat fin cu cacao, o cremă de unt aerată şi foarte aromată, îmbrăcată în glazură de cacao, a primit numele Joffre. Inspirat din cofetăria franceză, desertul i-a cucerit chiar şi pe francezi, fiind vândută în cofetăriile pariziene.

FOTO Profimedia, caspsa.ro



Recente

Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg
e1d2eb55a7735811b8523ddc3e0663b5d7 (1) jpg
e1ed72bf6593c6f222ff50df84f10410f1 jpg