Ce să faci cu ouăle rămase de la Paşte: 5 reţete rapide şi delicioase

6 shutterstock 603905294 jpg jpeg

Masa de Paşte a fost copioasă, dar, ca în fiecare an, a rămas multă mâncare, mai ales ouă fierte. Iar dacă te-ai plictisit de banalele ouă tari, le poţi transforma în câteva preparate uşoare şi deosebite, perfecte după perioadă Sărbătorilor.

La nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosită, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se aruncă. Acest lucru se întâmplă în codiţiile în care 43 de milioane de oameni din UE nu îşi permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.

Peste 50% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze şi să ne facă mult mai responsabili. După mesele bogate de Sărbători rămân multe preparate care pot fi transformate, astfel încă să evităm risipa alimentară şi să avem şi diversitate. Până la urmă, cine poate să mănânce ouă fierte o săptămână întreagă? Căci acesta este alimentaul din care rămân cele mai mari cantiţăţi după Paşte.

Iată 5 reţete absolut delicioase în care le poţi folosi

Ouă umplute cu pastă de ton

Ingrediente

6 ouă fierte tari 2 linguriţe muştar 1 conservă ton 30 g unt moale sare, piper 1 lingură maioneză, pentru ornat  

Descojeşti ouăle şi le tai jumătăţi, pe lung. Scoţi gălbenuşurile, le pui într-un blender. Adaugi tonul bine scurs, muştarul şi untul. Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Mixezi până obţii o pastă fină şi umpli albuşurile cu această pastă.

Ornezi cu puţină maioneză şi pătrunjel proaspăt. Aşezi pe un platou cu frunze de salată şi felii de roşii.

1 oua umplute profimedia 0103737009 jpg jpeg

Salată de ouă cu ceapă şi usturoi verde 

6 ouă

150 g mazăre din conservă

100 g maioneză

100 g smântână fermentată

1 lingură muştar, după preferinţă

1 legătură ceapă verde

1 legătură usturoi verde

½ legătură pătrunjel

sare

piper

Fierbi ouăle tari, le descojeşti, le tai cubuleţe şi le pui într-un castron. Speli pătrunjelul, ceapa şi urstuoiul verde, apoi le tai mărunt şi le adaugi peste ouă. Scurgi bine mazărea şi o pui peste restul ingredientelor, împreună cu maioneza, muştarul şi smântâna.

Condimentezi cu sare şi piper, după gust, amesteci, apoi acoperi salata şi o ţii la frigider 30 de minute, să se întrepătrundă aromele. O decorezi după imaginaţie

2 shutterstock 1890153352 jpg jpeg

Supă rusească rece cu sfeclă şi iaurt

Ingrediente

500 g sfeclă coaptă

200 g castravete 

2 fire ceapă verde

1 legătură mărar

500 g iaurt grecesc gras

1 legătură ceapă verde

4 linguri oţet

sare

piper

4-5 ouă fierte tari

frunze de mărar

Dai sfecla prin răzătoarea cu găuri mari. Tai ceapa şi castraveţii curăţaţi de coajă, mărunţeşti mărarul. Amesteci toate legumele, adaugi iaurtul şi oţetul. Potriveşti gustul de sare şi piper.

Serveşti cu ouă fierte tari şi decorezi cu frunze de mărar.

3 shutterstock 1420690895 jpg jpeg

Tartă cu cârnaţi 

220 g făină

1 praf de sare

120 g unt

1 gălbenuş

1 lingură apă rece

3 ouă fierte tari

300 g cârnaţi afumaţi, după preferinţă

3 ouă crude

200 ml smântână de gătit (20% grăsime)

100 g caşcaval

sare

piper

verdeaţă, pentru decor

Tai untul cubuleţe şi îl mixezi cu făina şi sarea până capătă o consistenţă nisipoasă. Adaugi gălbenuşul, frămânţi şi torni puţină apă rece, cât să obţii un aluat omogen, pe care îl înfăşori în folie alimentară şi îl dai la frigider 30 de minute.

Scoţi aluatul din frigider, întinzi o foaie rotundă, de 5 mm grosime, pe care o aranjezi într-o formă de tartă, inclusiv pe pereţi. Baţi ouăle cu sare şi piper, după gust, adaugi caşcavalul ras şi smântâna şi omogenizezi. Torni amestecul peste aluat. Tai felii cârnaţii şi îi adaugi în tartă, din loc în loc. Procedezi la fel şi cu ouăle fierte. Dai tava la cuptorul preîncălzit şi coci 15 minute la 180 °C, apoi încă 35-40 de minute la 150 °C.

Laşi tarta 10 minute la răcorit, înainte  s-o serveşti. O decorezi cu verdeaţa preferată.

4 shutterstock 1672408678 jpg jpeg

Ouă umplute cu avocado şi somon afumat

Ingrediente

6 ouă fierte tari

1 avocado mare

100 g cremă de brânză

100 g somon afumat

sare

zeama de la 1 lămâie

Tai ouăle jumătăţi, pe lung şi le scoţi gălbenuşurile. Cureţi avocadoul şi-l pasezi împreună cu gălbenuşurile, crema de brânză, sare şi zeamă de lămâie, după gust. Umpli ouăle cu această compoziţie, aşezi deasupra bucăţi de somon rulate şi le stropeşti cu zeama de lămâie rămasă.

Dai ouăle la rece până în momentul servirii.

5 shutterstock 188667569 jpg jpeg

FOTO Shutterstock