Cea mai simplă reţetă de orez cu lapte. Secretul fiecărei gospodine

1 orez cu lapte jpg jpeg

Când ai poftă de ceva dulce, cea mai simplă variantă făcută în casă rămâne orezul cu lapte. Adaugi puţină scorţişoară ori dulceaţă, fulgi de ciocolată sau doar nişte zahăr vanilat şi obţii un dulce gustos şi sănătos.

Această reţetă, propusă de retetecalamama.ro se prepară imediat şi n-ai cum să dai greş cu ea. Aşa-i că şi ţie orezul cu lapte îţi aduce aminte de copilărie?

Ingrediente Orez cu lapte 

  • 200 de grame orez cu bob rotund
  • 250 ml. apă
  • 750 ml. lapte cu 3,5% grăsime
  • 80-100 de grame de zahăr
  • 1 praf generos de sare
  • 1 lingură de extract natural de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat sau 1 păstaie de vanilie (opţional, se poate folosi şi/sau coajă rasă de lămâie)
  • opţional: dulceaţă, scorţişoară, cacao, siropuri diverse sau chiar fructe proaspete pentru servire

Citeşte şi: Dulceaţa de căpşuni, cea mai simplă reţetă! Secretul pe care trebuie să-l ştie orice gospodină

Mod de preparare Orez cu lapte

1. Orezul se pune într-o sită, se clăteşte sub jet de apă rece şi se scurge bine.

2. Într-o cratiţă cu fundul mai gros, se pun pe foc apa, orezul şi sarea. Se fierb pe foc mediu până când orezul absoarbe complet apa. Apa este esenţială pentru a porni gătirea orezului cu lapte iar în preparatul final laptele nu se va simţi deloc diluat. Fiert direct în lapte, lactoza, care este un zahar, va acţiona asupra amidonului din orez iar rezultatul va fi un orez cu lapte în care boabele vor fi mult mai tari.

3. Se toarnă laptele şi se readuce la fierbere orezul. Se reduce focul la minimum şi se continuă gătirea la foc mic, amestecând frecvent, pentru că orezul are tendinţa de a se prinde de fundul cratiţei.

Citeşte şi: Dulceaţă de flori de salcâm. Aroma şi parfumul primăverii, la borcan

4. În funcţie de tipul de orez folosit, gătirea poate dura timp de 10-15 minute. După ce orezul se umflă bine, se adaugă zahărul şi vanilia. Se continuă gătirea până când orezul este moale, dar încă păstrează un miez uşor crocant.

5. Se opreşte focul şi se acoperă cratiţa cu orez cu lapte cu capacul. Se lasă orezul să se odihnească timp de 15 minute înainte de porţionare, în acest timp va mai absorbi mult din lichid şi va deveni cremos. Oricum, pentru un orez cu lapte cremos, în momentul porţionării trebuie să fie încă fluid. Altfel, după ce se răceşte va fi tare ca o mămăligă şi sigur nu va plăcea nimănui.



Recente

Tort de clatite  Sursa foto shutterstock 357884531 jpg
shutterstock 2050732577 jpg
Vitamina care previne tulburarile de memorie  Sursa foto shutterstock 414407089 jpg
Zacusca dovlecei  Sursa foto shutterstock 458289046 jpg
shutterstock 2404914829 jpg
Chec cu afine si fulgi de ovaz  Sursa foto shutterstock 612616646 jpg
shutterstock 2407845029 jpg
Imagine Imunoterapie SC jpg
Curatarea pernelor  Sursa foto shutterstock 1099572059 jpg
shutterstock 2318184559 jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 2357567221 jpg
băutură  foto   Shutterstock jpg
Bauturi cu efect antiinflamator  Sursa foto shutterstock 2403798969 jpg
3 obiceiuri care te ajută să te bucuri de o viață sănătoasă jpg
Supa rece cu kefir si sfecla  Sursa foto Shutterstock 1753499021 jpeg
shutterstock 2465335337 jpg
Iei medicamente cu magneziu  Veze ce efecte poate avea combinarea  Sursa foto Pixabay medicine 2994788 1280 jpg
shutterstock 2308472285 jpg
Cum il poti incuraja pe cel mic sa petreaca mai mult timp afara Top 3 sfaturi pentru parinti jpg
familie  foto   Shutterstock jpg