Cremă de zahăr ars cu dovleac. Reţetă delicioasă de toamnă!

E luna dovlecilor şi trebuie să profităm de ei din plin. Uită de tradiţionala plăcintă de dovleac în foi sau foietaj şi optează pentru o cremă de zahăr ars cu dovleac.
Cremă de zahăr ars cu dovleac - ingrediente
Pentru caramel:
150 g zahăr (1 cană)
100 ml apă (1/2 cană)
Pentru cremă:
pulpa unui dovleac de mărime medie (450-500 g.)
6 ouă mari
150 g zahăr (1 cană)
500 ml lapte (2 căni)
2 linguri rom (opţional)
1/2 linguriţă scorţişoară sau esenţă vanilie (opţional)
Cremă de zahăr ars cu dovleac - mod de preparare
Caramel: se pune zaharul si apa intr-o cratita, pe foc mic. Se lasa pana cand se topeste zaharul (2 minute). Se amesteca din cand in cand, se da focul mai tare si se lasa la caramelizat, fara a se mai amesteca. Aveti grija sa nu se innegreasca. Fierbinte, se murdaresc peretii cratitei si se lasa la racit.
Crema: pulpa dovleacului se macina la blender sau se fierbe (bucatele) in putina apa. Se amesteca ouale cu zaharul, laptele fierbinte si pasta de dovleac. Se adauga romul, esenta de vanilie sau scortisoara.
Compozitia se toarna in cratita tapetata cu caramel si se pune la cuptor intr-o tava cu apa fierbinte (apa sa ajunga pana la jumatatea cratitei). Se lasa cca. 40-50 de minute la foc moderat (175 grade C).
Verificati daca s-a copt infingand o scobitoare in crema. Daca iese curata, crema e gata. Se scoate din cuptor si se lasa la racit. Se pune la frigider pentru cel putin 4-5 ore sau peste noapte.
Se trece cu un cutit pe marginile cratitei pentru a o dezlipi. Se rastoarna pe un platou si se serveste!