Cum se păstrează şi cum se mănâncă brânza. 6 „păcate capitale“ care trebuie evitate

1 shutterstock 387415411 jpg jpeg

Brânza este unul dintre cele mai populare alimente din lume şi se regăseşte zilnic în alimentaţia unora dintre noi. Însă, uneori, nu i se acordă importanţa cuvenită, mai ales când este vorba despre brânzeturi deosebite: maturate, cu mucegai nobil, cu trufe etc. Sunt câteva reguli importante care trebuie respectate pentru a profita la maximum de aroma şi savoarea brânzeturilor, dar şi pentru a le păstra cât mai mult timp.

Brânzeturile sunt un produs alimentar obţinut prin coagularea cazeinei (proteina din din lapte) cu ajutorul cheagului, prin fermentaţie lactică şi precipitare la căldură. Principalele tipuri de lapte folosite sunt cel de vacă, de oaie, de capră şi de bivoliţă.

Campioni la acest capitol sunt francezii, care au aproximativ 1.600 de sortimente de brânză, şi care au oferit lumii unele dintre cele mai apreciate produse, precum camembert, brie, roquefort. Olandezii se pot lăuda cu gouda, italienii au mozzarella şi parmezanul, britanicii au cheddar şi stilton.

Deşi nu se poate compara cu alte ţări ca număr de produse, România are două sortimente specific; caşcaveaua un tip de brânză specifică Văii Doftanei, produsă în zonă după reţete vechi de sute de ani) şi brânza de Năsal (maturată într-o grotă, la Ţaga, în judeţul Cluj, unde trăieşte o bacterie care nu se mai găseşte în altă zonă din lume).

Brânzeturile pot fi  folosite în nenumărate feluri de mâncare şi deserturi sau pot fi consumate ca atare. Pentru un maximum de savoare, trebuie însă respectate câteva reguli pe care mulţi nu le cunosc, mai ales dacă vorbim despre brânzeturi fine, de calitate. Astfel, te vei bucura mereu de gustul perfect al brânzeturilor.

Nu o mânca direct din frigider

Este recomandat să laşi brânza 30 de minute la temperatura camerei, înainte de a o mânca. Ea îşi va intensifica aroma. O brânză cremoasă precum brie sau camembert nu va avea niciodată texura şi gustul perfect dacă e consumată rece, direct din frigider. La fl ca vinul, ea are nevoie de timp ca să „respire“.

Păstrează coaja

Multe brânzeturi, în special cele maturate, sunt conservate într-o o coajă/crustă. Păstreaz-o şi curăţ-o doar în momentul servirii. Nu numai că va proteja brânza şi nu o va lăsa să se usuce, ci îi va păstra mai bine aroma.

Nu o ţine în folie de plastic

Ideal este ca brânza să fie mâncată în scurt timp după cumpărare, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, măcar să fie păstrată corespunzător. Este contraindicat să o păstrezi împachetată în folie alimentară de plastic, deoarece brânza fie se va usca, fie se va umezi. Dacă se usucă, va pierde multă aromă, dacă se umezeşte va mucegăi. Cel mai bine este să foloseşti hârtie cerată sau hârtie de copt. Se poate păstra şi în folie de plastic, cu condiţia să o schimbi zilnic, pentru a lăsa brânza să „respire“.

Cumpără cantităţi mici

Oricât de bine ai depozita brânza, este recomandat să o mănânci destul de repede după ce o cumperi, pentru a te bucura de savoarea ei. De aceea este bine să cumperi atât cât crezi că vei consuma, singur sau împreună cu familia, în decursul câtorva zile.

Evită congelarea

Deşi unele tipuri de brânzeturi pot fi congelate – parmezanul, de exemplu – e mai bine să eviţi acest lucru, deoarece gustul poate fi afectat, iar aroma nu va mai avea aceeaşi intensitate. Iar pentru unele sortimente, cum ar fi brânza proapătă sau mozzarella este absolute interzisă congelarea.

Nu cumpăra brânză rasă

De obicei, majoritatea brânzeturilor rase şi ambalate conţin şi aditivi adăugaţi pentru o mai bună conservare. Cumpără bucăţi întregi şi răzuieşte-le acasă.  Recente

carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara  Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist  Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi  Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură  foto   Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg
Ce este rejuvenarea vaginla si cum iti dai seama ca a venit timpul sa apelezi la ea jpg
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Chec cu zmeura  Sursa foto shutterstock 146752931 jpg
masti turmeric shutterstock 201136739 jpg
celulita shutterstock 2296152455 jpg
deshidratare shutterstock 2338147147 jpg
gusa shutterstock 2450061719 jpg