Desertul toamnei. Găluşte cu prune
Ce poate fi mai bun la începutul toamnei decât un desert dulce-acrişor? Aroma prunelor coapte se îmbină perfect cu aluatul pufos, acoperit din belşug cu pesment, zahăr şi scorţişoară. Sună bine, nu-i aşa?
Este un desert foarte popular în Ardeal şi Banat, dar care a pătruns şi în alte zone ale ţării. Încearcă această reţetă simplă. Cu siguranţă va fi pe placul tuturor.
Încearcă şi: Budincă de griş cu prune
Ingrediente
- 300 g cartofi
- sare
- 30 ml ulei
- 1 ou
- 100 g făină
- 12 prune mici
- 50 g unt
- 50 g pesmet
- zahăr pudră
- scorţişoară pisată
- zahăr vanilat
Mod de preparare
Cartofii se fierb în apă cu sare 30 de minute. Prunele se desfac şi se curăţă de sâmburi, apoi se lasă la scurs.
Cartofii fierţi se curăţă fierbinţi de coajă, se zdrobesc şi se amestecă cu uleiul. Când compoziţia s-a răcit, se adaugă făina şi oul. Se amestecă până când se obţine un aluat omogen, apoi se împarte în 12 bucăţi. Se pune pe foc o oală cu 2 l de apă, în care se adaugă sare.
Prunele scurse se acoperă cu aluat. Se dau prin făină şi se pun pe rând în apa clocotită, toate găluştele. Se lasă să fiarbă la foc mic, 10 – 15 minute, cu oala acoperită, apoi se opreşte focul şi se mai lasă în apa fierbinte, acoperite, încă 15 minute.
Într-o tigaie încinsă se rumeneşte pesmetul în unt. Găluştele fierte se scot din apă şi se lasă la scurs. Se tapetează cu pesmet, apoi se pudrează cu zahăr, scorţişoară şi se pot servi.
Sursă: retetepractice.ro