Reţeta zilei: Melcişori cu prune
Zemoasele prune pot fi adăugate aproape în orice desert cu fructe. Astăzi îţi propunem reţeta de melcişori cu prune.
De ce ai nevoie pentru melcişori cu prune
Pentru aluat
7 g drojdie uscată
60 ml apă
240 ml lapte cald
60 g unt
50 g zahăr
1 praf sare
1 ou bătut
600-700 g făină
Pentru umplutură
150 g seminţe de mac
30 ml lapte
170 g zahăr
2-3 linguri unt
1 linguriţă scorţişoară
esenţă de rom,după gust
200 g magiun de prune
10-12 prune,fără sâmburi,feliate
Pentru uns
1 ou
unt topit
zahăr pudră,opţional
Cum se prepară melcişori cu prune
Preîncălzeşti cuptorul. Într-un vas încăpător,dizolvi drojdia uscată în apa călduţă. Adaugi laptele,untul,zahărul,sarea,oul bătut nu prea tare şi făina cernută separat. Frămânţi până obţii un aluat elastic. Îl laşi să crească la căldură până îşi dublează volumul. Între timp,fierbi seminţele de mac cu laptele,zahărul şi untul,amestecând continuu. Când s-a răcit compoziţia,adaugi scorţişoara,esenţa de rom şi magiunul de prune şi omogenizezi.
Întinzi aluatul într-o foaie dreptunghiulară,groasă de 1 centimetru,distribui umplutura,rulezi coca şi o tai în 12 bucăţi. Pui hârtie de copt într-o tavă,aşezi melcişorii cât mai apropiaţi şi îi ungi cu unt topit şi oul bătut. Aşezi în centrul fiecărui melc câteva felii de prune şi mai laşi 15 minute,ca să crească aluatul. Dai tava la cuptorul încălzit,în prealabil,40 de minute. Când s-au răcit,îi pudrezi cu zahăr dacă doreşti.