Tort cu nuci caramelizate, un deliciu
Încearcă acest tort pentru aniversările din familie. Nucile caramelizate îi dau un gust extraordinar!
Ai nevoie dePentru blat550 g făină1 linguriţă bicarbonat250 g zahăr80 g unt2 ouă5 linguri lapte3 linguri mierePentru cremă50 g unt2 ouă300 g miere250 ml lapte condensatPentru blatul de cacao4 ouă150 g zahăr pudră100 g făină2 linguri cacao1 lingură romPentru nucile caramelizate200 g nucă pisată80 zahăr1-2 linguri unt50 g nuci măcinate
Pentru blat,amesteci făina cu bicarbonatul,iar restul ingredientelor le pui într-un vas,pe baie de aburi. Amesteci până se omogenizează,dai deoparte şi laşi la răcorit. Încorporezi făina şi frămânţi până obţii un aluat elastic,care nu se ţine de degete,apoi îl împarţi în trei bucăţi egale,pe care le întinzi. Coci foile,separat,pe fundul tăvii,apoi le laşi să se răcească.
Pentru cremă,mixezi ouăle şi încorporezi untul topit. Adaugi mierea,laptele condensat şi pui vasul pe foc mic,amestecând până se îngroaşă. Umpli foile şi îmbraci tortul cu cremă.
Pentru blatul de cacao,separi gălbenuşurile de albuşuri. Freci gălbenuşurile cu zahărul aproximativ 15 minute. Baţi albuşurile spumă tare şi le adaugi în gălbenuşuri. Presari făina,cacaua,torni romul şi omogenizezi. Răstorni aluatul într-o formă rotundă cu pereţii detaşabili,tapetată,şi îl dai la cuptor,la foc potrivit,până trece testul cu scobitoarea.
Încingi o tigaie,adaugi nucile mărunţite,zahărul şi untul. Ţii,la foc mediu,5 minute,amestecând ca să nu se prindă. Când zahărul începe să se topească,continui să amesteci,până când nucile sunt acoperite complet de caramel. Le torni peste blatul de cacao,le nivelezi şi le laşi să se întărească.
Tai blatul de cacao felii,ca la pizza,şi le aşezi peste tort. Presari nuci măcinate pe părţile laterale şi dai tortul la rece câteva ore.
Sursă foto:Profimedia