Se foloseşte de 100 de ani, dar este sănătos să utilizezi folie de aluminiu atunci când găteşti?

1 folie de aluminiu jpg jpeg

Să găteşti la cuptor cu folie de aluminiu este rapid şi convenabil. Poţi curăţa mai uşor vasul după ce ai terminat de pregătit prânzul sau cina, iar preparatul este fraged şi delicios. Este totuşi sănătoasă această practică?

Folia de aluminiu este folosită de peste un secol. Prima oară a fost utilizată la înfăşurarea bomboanele de gumă Life Savers. De atunci, mulţi bucătari o folosesc la gătit. Este utilizată, în special, la pregătirea peştelui la grătar sau la acoperirea vasului din cuptor. Mulţi medici şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la cât de des este utilizată folia de aluminiu la gătit, iar studiile au arătat că poate avea efecte nocive asupra sănătăţii.

Pericole potenţiale

O parte a foliei de aluminiu utilizată la gătit se încălzeşte şi se poate scurge pe alimente. Acest lucru ne poate pune, în timp, sănătatea în pericol. Cercetătorii au decoperit concentraţii mari de aluminiu în ţesutul cerebral al pacienţilor cu boala Alzheimer, iar studiile au arătat că aportul ridicat de aluminiu poate fi dăunător pentru pacienţii cu boli osoase sau cu insuficienţă renală.

Când devine folia de aluminiu periculoasă

Acest lucru depinde de temperatura folosită la gătit, dar şi de alimentele pe care vrem să le preparăm. Există mai mulţi factori care pot să duce la infiltrarea aluminiului în alimente. Unul dintre ei este temperatura. Cu cât găteşti la temperaturi mai ridicate, cu atât mediul este mai favorabil pentru ca aluminiul să pătrundă în alimentele tale. Un alt factor este aciditatea alimentelor. Dacă alegi să găteşti alimente acide, precum roşii sau marinate pe bază de oţet, acidul poate descompune folia de aluminiu şi acest lucru poate fi dăunător.

Ce alternative există

Dacă nu foloseşti folia de aluminiu în exces, eşti în siguranţă. Pentru majoritatea oamenilor acest tip de gătit nu ar trebui să fie o problemă, deoarece cantitatea de aluminiu care este trasă în alimente în timpul procesului de gătit este mică. Totuşi este recomandat să nu găteşti zilnic în acest mod, mai ales dacă eşti expus la riscul unor boli, precum Alzheimer. Există mai multe alternative pentru acest obicei. Spre exemplu, atunci când găteşti la cuptor, poţi folosi hârtia de pergament în locul foliei de aluminiu, iar dacă vrei să coci cartofi la cuptor, optează pentru pungi speciale pentru gătit.

Sursă foto: Shutterstock