Te simţi obosit la locul de muncă după ce ai mâncat? Află cum să scapi de somnolenţă

1 femeie obosita la locul de munca jpg jpeg

Ai simţit vreodată la serviciu, după ce ai mâncat la prânz, că eşti epuizat şi nu reuşeşti să îndeplineşti chiar şi cele mai simple sarcini? Acest lucru face parte din viaţa multor oameni. Se spune că suntem mai somnoroşi în jurul orelor două sau trei, deoarece circulaţia ritmului circadian este influenţată de alimentele pe care le consumăm. Opreşte-te din căscat şi află cum să depăşeşti cu uşurinţă acest moment!

Orele la care luăm masa au un rol esenţial în reglarea ritmului circadian. Lumina, întunericul şi alimentele pe care le consumăm influenţează nivelul de energie al corpului nostru. Dacă ţi s-a întâmplat vreodată să te simţi moleştit şi fără vlagă, după ce ai mâncat copios la prânz, iată ce trebuie să faci ca să fii productiv în continuare!

Micul-dejun îţi influenţează starea de spirit

Lipsa micului-dejun poate determina nivelul de energie din timpul zilei. Dacă nu ai timp să mănânci dimineaţa, este posibil să te simţi mai somnoros pe parcursul zilei. Asigură-te că mănânci un mic-dejun bogat în proteine, cum ar fi ouă şi carne slabă, cereale integrale şi fructe proaspete. Dacă nu ai timp să îţi pregăteşti un bol copios cu cereale, poţi încerca un sandwich simplu format dintr-o baghetă de pâine integrală cu brânză de vaci, şuncă de pui şi o legumă la alegere.

Evită consumul în exces de carbohidraţi

Grăsimile în exces şi carbohidraţii „nesănătoşi‟ precum: pâinea albă, cartofii prăjiţi şi carnea procesată o să îţi scadă nivelul de energie din corp. Aceste alimente se digeră mai greu şi te vor face să devi mai lent. Nu este nevoie să tai cu totul carbohidraţii sau grăsimile din mediu. Pur şi simplu încearcă să reduci cantitatea lor şi liminează aportul de grăsimi (5 linguri de carbohidraţi ar trebui să fie suficiente). Poţi consuma la prânz o salată cu ouă, cu un strop de ulei de măsline, piept de curcan la grătar, paste integrale, orez integral sau mâncare de năut.

Bea mai multă apă

Atunci când ai multe lucruri de făcut e posibil să uiţi să bei cei 2 litri de apă pe zi. Se pare că lipsa de energie poate fi cauzată şi de deshidratare. Dacă te apucă des căscatul, încearcă să bei câte un pahar de apă rece. Poţi adăuga şi puţină lămâie, deoarece gustul ei este răcoritor şi te va trezi instant.

Când te simţi moleşit, ia o pauză

Studiile au arătat că pauzele regulate duc la creşterea productivităţii la locul de muncă. O pauză între 5 şi 15 minute la 2 ore de muncă, poate ajuta la combaterea oboselii. Încearcă să te ridici de pe scaun şi să ieşi afară, dacă este posibil, la aer proaspăt. Poţi face şi câteva întinderi sau câteva exerciţii simple pentru a-ţi reîmprospăta corpul.

Încearcă activităţi distractive

Când apare senzaţia de moleşeală, ultimul lucru pe care vrei să îl faci este să te implici în probleme grele, dar o activitate distractivă, de scurtă durată, te poate scoate din starea proastă. Cuvintele încrucişate sau chiar un joc rapid de puzzle de pe telefonul tău te vor ajuta. Ia-ţi 5 minute de linişte pentru unul dintre aceste jocuri. În aşa fel îţi vei trezi nivelul de concentrare şi vei avea energie mai bună când te vei întoarce la îndeplinirea sarcinilor serioase.

Sursă foto: Shutterstock