Ce să iei cu tine când mergi la munte cu cortul să te bucuri din plin de vremea frumoasă

1 shutterstock 1172030194 jpg jpeg

Zilele însorite sunt un prilej numai bun pentru o scurtă vacanţă în aer liber. Dacă încă nu ai ajuns la munte, luna aceasta fă un mic popas şi bucură-te de tot ce îţi oferă natura. Ca să te ajut să faci bagajul, am făcut o listă cu ce ai nevoie pentru escapadele montane cu cortul.

Notează-ţi în telefon sau ia o foaie şi un pix şi trece-ţi pe listă ce este necesar pentru o astfel de drumeţie, ca să nu omiţi niciun detaliu. În mijlocul naturii, este indicat să fii pregătită pentru orice situaţie.

Dacă nu îţi iei lucrurile cu adevărat necesare, poţi sfârşi cu dureri cumplite de spate şi de picioare, cu zone cu leziuni, care te vor împiedica să mergi mai departe şi să te bucuri de timpul liber. Nu este de ajuns să ai cort, rucsac, sac de dormit, tacâmuri de unică folosinţă şi butelie de voiaj.

Utile pentru picioare

În primul rând, trebuie să porţi încălţăminte de calitate, care să fie comodă şi din materiale impermeabile. Dacă faci drumeţii de câteva zile, şi mergi pe jos mulţi kilometri, rişti să te alegi cu răni la picioare, luxaţii, unghii învineţite, aşa că, printre altele, ai nevoie de plasturi. Şosetele trebuie să fie din bumbac, nu din textile supraelastice, pentru că acestea încing pielea şi nu lasă piciorul să transpire. Aceste reacţii obosesc corpul şi mai mult.

Ia în considerare schimbările de temperatură

În drumeţiile montane, după cum sigur ştii, vremea se schimbă într-un timp foarte scurt şi poţi trece de la geacă la tricou şi invers, în doar câteva minute. Fii pregătită pentru vreme călduroasă, dar şi pentru vreme ploioasă şi rece pe timpul aceleiaşi călătorii!

Verifică rucsacul!

Ai un rucsac bun, dar când pleci la drum, verifică legăturile! Când îl porţi, nu trebuie să fie o povară mare pentru tine. Potriveşte-i centurile, bretelele, care trebuie să fie ergonomice, şi ai grijă să nu fie prea larg, dar nici prea strâns pe corp.

Bifează şi aceste lucruri

Acordă-ţi cel puţin o oră să faci bagajul, dacă nu chiar mai multe. Timpul alocat depinde de durata călătoriei. În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, nu uita să iei cu tine: pantaloni de drumeţie care se pot usca rapid, lenjerie de corp care se usucă repede, cum este cea din microfibră – două seturi –, şosete de lână şi de bumbac, două tricouri cu mâneci scurte, o bluză cu mânecă lungă, pulover gros, jacheta de ploaie. Trebuie să iei cu tine încălţăminte care susţine gleznele, impermeabilă, şi prin care este ventilat aerul. De asemenea, îţi mai trebuie şi pantofi sport sau sandale, pe care să le porţi când laşi ghetele să se usuce la soare.

În privinţa accesoriilor, nu uita să iei: pălărie şi ochelari de soare, bandană, ceas rezistent la apă, mănuşi din materiale impermeabile, carte, hartă, busolă, prosop mic de călătorie, cremă hidratantă pentru faţă şi corp.

Sunt obligatorii: rucsacul de dormit, cortul, pernă de călătorie, salteaua izopren, cănile şi tacâmurile necasante, filtrele de apă, lanternele, un kit pentru medicamente de urgenţă, plasturii, unguentele, hârtia igienică, mistria pentru îngropat deşeurile, sacii de gunoi. Nu uita săpunul, pasta şi periuţa de dinţi!

@shutterstock