Un pahar de alcool creşte riscul de atac cerebral

Un pahar de alcool creşte riscul de atac cerebral jpeg

O cantitate moderată de alcool, zilnic, poate creşte riscul de accident vascular cerebral. Informaţia a fost făcută publică după rezultatelor unui studiu făcut de o echipă de cercetători de la universităţile din Oxford, Marea Britanie, şi Beijing, China, informează bbc.com.

Un pahar de alcool creşte riscul de atac cerebral. Cercetarea a fost efectuată pe 500.000 de chinezi, timp de zece ani. În general, în China, unul din trei bărbaţi nu bea. Numărul de femei care consumă alcool este mic. Studiul a definit o porţie de băutură ca fiind un pahar mic de vin, o sticlă de bere şi o doză de băuturi spirtoase.

Un pahar de alcool creşte riscul de atac cerebral

Experţii au descoperit că unul sau două pahare de băuturi alcoolice zilnice cresc riscul de accident vascular cerebral cu 10-15%. Patru doze măresc posibilitatea de AVC cu 35%. Pe scurt, alcoolul în cantităţi moderate nu este benefic.

Cercetătorii susţin că efectele alcoolului asupra persoanelor predispuse la AVC nu sunt clare. Profesorul David Spiegelhalter, de la Universitatea din Cambridge, susţine că fiecare jumătate de sticlă de vin băută zilnic creşte riscul de accident vascular cu 38% la sută.

Efectele alcoolului sunt opuse medicamentelor menite să scadă nivelul de colesterol din sânge şi să prevină accidentele vasculare. Doctorul Stephen Burgess, de la Universitatea din Cambridge, susţine că rezultatele sunt limitate.

Grupul de studiu a fost format din chinezi. Autorii s-au axat pe băuturile spirtoase, nu pe vin. Cu toate acestea, nu există beneficii cardiovasculare oferite de consumul moderat de alcool. Limitarea acestor băuturi este ideală pentru cei care aleg să le consume.

Sursa: mediafax.ro