Tendinţa ca femeile să aibă o speranţă de viaţă mai mare decât bărbaţii a apărut începând cu secolul al XX-lea. În ultima sută de ani, au apărut unele schimbări în stilul de viaţă al femeilor. Cu toate că nu există un motiv pentru care oamenii de ştiinţă să fie de acord în această privinţă, există o mulţime de factori care joacă un rol important în privinţa longevităţii.

Unul dintre cei mai cunoscuţi factori are legătură cu diferenţele care apar între hormonii feminin, estrogen, şi cei masculini, testosteron. Atât bărbaţii, cât şi femeile au estrogen şi testosteron, dar la niveluri diferite. Femeile au un nivel mai ridicat de estrogen. Acesta poate ajuta la prevenirea bolilor. Pe de altă parte, nivelul mai ridicat de testosteron pe care-l au bărbaţii este relaţionat cu asumarea de riscuri care atrag reducerea speranţei de viaţă. Bărbaţii se pun adesea în situaţii periculoase.

Bărbaţii obişnuiesc să facă exces de alcool

Abuzul de alcool poate duce la o varietate de probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral, tulburări psihice mintală, cancer. Potrivit unor studii realizate de oameni de ştiinţă americani, bărbaţii sunt aproape de două ori mai predispuşi să bea în exces decât femeile. Un sondaj realizat în anul 2019 a dus la concluzia că 7% din bărbaţi aveau probleme de sănătate cauzate de alcool, comparativ cu doar 4% din femei.