Motorul cuplului sănătos – Află de la sexologul Daniela Benţa ce trebuie să ştii despre un act sexual reuşit

1 sex cuplu shutterstock 503194276 jpg jpeg

Îmbină perfect plăcerea cu sănătatea şi, nu de puţine ori, vieţii sexuale armonioase i se mai spune medicament, fără efecte adverse. Totul este să elimini eventualele probleme de sănătate, cum ar fi disfuncţiile erectile, afecţiunile ginecologice şi să te bucuri de IUBIRE. Ne-a spus cam tot ce se poate spune despre un act sexual reuşit specialistul în sexologie Daniela Benţa, din Cluj-Napoca.

Care sunt beneficiile activităţii sexuale regulate? Cel mai important beneficiu care îl are o viaţă împlinitoare din punct de vedere sexual este FERICIREA. Este cunoscut de zeci de ani faptul că există o legătură între starea de fericire şi o viaţă amoroasă regulată şi împlinitoare. AMORUL împlinitor îndelungat şi regulat ne face mai fericiţi.

Alungă stresul şi întăreşte imunitatea

Un alt beneficiu major al unei activităţii amoroase regulate şi împlinitoare este sănătatea psihică, emoţională şi fizică. Primul studiu care a corelat activitatea sexuală regulată cu scăderea nivelului de anxietate datează din anul 1958. Multe alte studii au arătat că activitatea sexuală creşte nivelul de dopamină, de oxitocină şi de opioide (endorfine) din creier. Eliberarea endorfinelor şi a altor substanţe benefice care sunt produse în organism, în timpul actului sexual, provoacă printre altele relaxarea muşchilor, eliminarea tensiunii şi anihilarea stresului. Toate acestea îmbunătăţesc activitatea celulelor organismului, care luptă împotriva îmbolnăvirilor. Sistemul imunitar funcţionează astfel mult mai bine apărând corpul de boli. Studiile specialiştilor spun că celibatul exagerat şi abstinenţa prelungită pot dăuna sănătăţii, declanşând unele probleme psihice cum ar fi: iritabilitatea, frustrarea insomnia, depresia, dependenţa de diferite substanţe, dependenţa de pornografie etc, cât şi diferite probleme fizice. Pentru femei, o viaţă împlinitoare din punct de vedere sexual poate preveni chisturile ovariene şi chiar formarea fibroamelor uterine. Există studii care sugerează că relaţiile amoroase îmbunătăţesc performanţele la locul de muncă.

Libidoul, esenţial pentru act sexual reuşit

Libidoul este definit ca dorinţa permanentă de satisfacere a instinctelor sexuale, poftă, apetit etc. Dorinţa sexuală reprezintă exprimarea firească a interesului sexual al unui om. În psihologie, libidoul este definit ca: tendinţa, dorinţa ascunsă, energia instinctivă sau dobândită, izvorând din inconştient şi acţionând asupra conştiinţei şi a comportmanentului, ca o pulsiune sau imbold. Freud spunea că: „libidoul este forţa cu care se manifestă instinctul sexual‟. C.G. Jung a extins această definiţie, considerând că libidoul este energia liberă creativă sau psihică, pe care un individ o consumă în scopul dezvoltării personale sau individualizării.

Din punct de vedere medical, libidoul este un aspect complex – o combinaţie între creier, sentimente şi hormoni.

Factorul declanşator al dorinţei sexuale pentru ambele sexe este testosteronul, substanţă chimică supranumită în mod eronat „hormon masculin‟. La bărbaţi, el este produs în testicule şi în glandele suprarenale, iar la femei, în ovare şi în glandele suprarenale. Atât la femei cât şi la bărbaţi, testosteronul este carburantul chimic care pune în funcţiune motorul sexual al creierului. Când există în cantitate suficientă, testosteronul stimulează hipotalamusul, declanşând sentimente erotice, provocând naşterea unor dorinţe erotice şi a senzaţiilor fizice în zonele erogene. La bărbaţi, testosteronul este produs într-o cantitate de 10 până la 100 de ori mai mai mare decât la femei. Dacă nivelul de testosteron al unei femei scade sub un anumit prag, ea îşi va pierde în timp dorinţa sexuală.

2 cuplu shutterstock 62767813 jpg jpeg

Cum arată harta zonelor erogene la femei şi la bărbaţi

Mintea deschisă şi liberă este „zona cea mai erogenă‟ a fiinţei umane. Cele două funcţii principale ale minţii sunt gândul şi imaginaţia. Gândul este asociat cu logica, iar imaginaţia cu intuiţia. Dacă imaginaţia este înflăcărată, atunci trupul răspunde prompt prin organele de simţ.

Zonelor erogene la femeie. Este important ca bărbaţii să ştie că zonele erogene secundare ale femeii sunt mai multe şi mai diverse şi că ele sunt esenţiale pentru atingerea plăcerii erotice. Tocmai de aceea, un preludiu prelungit este extrem de important. Părul şi pielea capului, faţa, gura, gâtul, ceafa, subsuorile, braţele, abdomenul, zona lombară (adâncitura şalelor) sunt zone care stimulate aduc plăcere. Pe lângă acestea, mai importante sunt:

Fesele: atunci când sunt rotunde, mari şi fermecătoare, ele sunt în principal un organ al „chemării‟ erotice (în cazul ambelor sexe, dar aceasta este valabil mai mult la femei, fără îndoială; astfel, este un aspect bine ştiut că „posteriorul‟ plin şi armonios este cel care atrage bărbaţii). Fiind puţin inervată, regiunea fesieră bogată, care este alcătuită şi din muşchi, provoacă în realitate o gamă complexă de senzaţii erotice la femeie.

Coapsele: mângâierile foarte incitante realizate la nivelul feţei interioare a coapselor corespund unui adevărat semnal sexual „bombă‟, care este cu atât mai excitant cu cât urcăm mai sus către bazin.

Planta piciorului: ca şi fesele, planta piciorului este o regiune puternic investită de anumiţi bărbaţi. Cel care are anumite fantasme cu privire la eleganţa unui pantof cu tocul cui acordă un interes deosebit degetelor dezgolite de la picioare.

Sânii: puterea erogenă a sânilor este atât de mare încât poate conduce, dacă nu la orgasm, cel puţin pe pragul lui. Această sensibilitate uriaşă, cu centru mamelonul, este susţinută de o adevărată reţea de nervi, care este legată direct de centrii sexuali ai creierului. Atenţie, mângâierile prea apăsate pot deveni dezagreabile, mai ales la sfârşitul ciclului menstrual sau sub influenţa anumitor pilule contraceptive!

Perineul: ca şi în cazul bărbaţilor, mângâierile intense şi persistente la acest nivel sunt extrem de eficiente erotic şi tocmai de aceea ele joacă un rol major.

Regiunea anală: după ce a fost multă vreme un subiect tabu, mângâierea anală (cu sau fără introducerea degetului sau a penisului) s-ar părea că este foarte apreciată de femeile natural înzestrate să savureze orgasmul anal.

Organele genitale externe: bogat inervate şi extrem de sensibile, aceste zone (muntele lui Venus, labiile mari şi cele mici, intrarea vaginului), chiar dacă sunt „secundare‟, au o importanţă considerabilă, întrucât stimularea lor, mai ales cu limba şi cu buzele, condiţionează acceptarea de către femeie a actului amoros, generând stări de plăcere de o intensitate foarte mare.

Clitorisul: stimularea manuală directă a glandului clitoridian, care este extrem de sensibil, riscă să devină destul de dureroasă. Multe femei trăiesc stări de orgasm clitoridian de o intensitate copleşitoare.

Punctul „G”: el se află plasat în vagin şi se găseşte cam la două-trei cm sub deschizătura uretrei.

Zonele erogene ale bărbatului. Este important ca femeile să mărească aria mângâierilor pe care le oferă iubiţilor, în scopul prelungirii actului amoros. Pe lângă mâini, gură, urechi, piept, ceafă, fese, bărbaţii se excită pe:

Spate: este o zonă foarte erogenă, atât pentru bărbat, cât şi pentru femeie, mai ales adâncitura şalelor; altfel spus, regiunea lombară, care este „punctul de întâlnire‟ al tuturor nervilor distribuiţi în tot bazinul până la perineu.

Interiorul şi partea din spate a coapselor: deseori mult prea puţin „exploatată‟, această zonă este, ca şi la femeie, foarte receptivă, iar această receptivitate se amplifică adeseori cu atât mai mult cu cât urcăm către organele genitale.

Pulpe: unora, dar nu tuturor, le place să le fie mângâiată această zonă cu partea superioară a plantei piciorului (femeii).

Organe genitale: Scrotul, penisul, baza lui, toate aceste regiuni sunt foarte erogene, şi la acestea se adaugă şi zonă care este situată între testicule şi anus. Dar atenţie, masând această zonă riscaţi să creaţi condiţiile unei ejaculări fulgerătoare.

Gland: el şi numai el este cel care, ca zonă erogenă propriu-zisă, conduce la orgasm fără ejaculare în cazul bărbatului.

Daniela Benţa, psihoterapeut, specialist în sexologie: „Femeia are o predispoziţie naturală de a trăi orgasme multiple‟

3 daniela ben oa jpg jpeg

1. Care sunt caracteristicile majore a unui act sexual împlinitor ?

În primul rând, este important să fii prezent, atent „trup şi suflet‟ în actul erotic. Să te simţi cu totul conectat cu celălalt, ca şi cum ai fi într-un singur trup. Profunzimea conexiunii dintre cei doi iubiţi este unul dintre cele mai critice elemente ale experienţei erotice, indiferent cât timp durează relaţia.

O altă caracteristică este intimitate erotică profundă. Să trăieşti la maxim clipa împreună cu fiinţa iubită, atât din punct de vedere emoţional cât şi intelectual, fizic şi spiritual. Gradul mare de intimitate erotică este văzut că o condiţie de bază a creării unei senzualităţi optime. Aceasta implică respect reciproc, afecţiune şi admiraţie reciprocă. Comunicarea şi empatia ne oferă profunzime relaţiei şi amplifică intimitatea relaţiei. De asemenea, renunţarea la anumite inhibiţii şi prejudecăţi legate de sexualitate şi actul amoros, discutarea unor eventuale probleme în mod sincer. Chiar recunoaşterea unor astfel de tabuuri şi inhibiţii ajută treptat la eliberarea lor. Actul amoros văzut că o aventură, ca un joc încântător, o călătorie al cărei scop este cunoaşterea de sine devine o experienţă incitantă şi fascinantă.

Dacă autenticitatea se referă la ceea ce se petrece în interiorul fiinţei umane şi presupune să fii „dezbrăcat‟ din punct de vedere emoţional, vulnerabilitatea presupune voinţa/dorinţa de a te lăsa văzut „dezbrăcat‟ sau „nud‟. Înseamnă să conştientizăm că suntem lăsaţi să pătrundem în universul interior al celuilalt, penetrându-ne astfel reciproc sufletele.

2. Sunt anumiţi factori care ucid atracţia sexuală într-un cuplu. Care sunt aceştia şi cum pot fi eliminaţi?

Într-un cuplu rutina, obişnuită, neaprofundarea intimităţii, lipsa de comunicare, stressul, traumele sunt principalii factori care ucid atracţia sexuală. Magia şi misterul dintre cei doi sunt treptat stinse, în principal, atunci când cei doi încep să locuiască împreună. Dacă până atunci, pentru fiecare întâlnire cu celălalt ne pregăteam atât fizic, cât şi psihic, acum ea devine o obişnuită pentru care considerăm că nu mai este necesar să depunem eforturi. Acest lucru este o mare greşeală pe care o fac cuplurile când încep să locuiască împreună. De aceea este important ca noi, femeile, să ne autocunoaştem, să ne rezolvăm traumele şi să ne dezvoltăm cât mai mult feminitatea, preocupându-ne activ de ea.

Resentimentele şi frustrările, lipsa de încredere în celălalt, lipsa comunicării conduc la o diminuare a apetitului sexual. De aceea comunicarea este foarte importantă. Dacă cei doi discută deschis despre preferinţele lor sexuale, acest aspect vă spori intimitatea în cuplu şi deschiderea erotică.

Spontaneitatea şi diversitatea în viaţa sexuală este foarte importantă. Lipsa unei varietăţi conduce la rutină şi implicit la scăderea libidoului.

3. Disfuncţiile erectile afectează viaţa de cuplu. Ne puteţi exemplifica cele mai dese simptome?

Disfuncţiile sexuale afectează foarte mult viaţa de cuplu. Un studiu realizat pe un eşantion larg, compus din 26.000 de bărbaţi şi de femei din 28 de ţări, indică faptul că, în SUA, aproximativ 30 de milioane de bărbaţi sunt afectaţi de o disfuncţie sexuală, definită ca „incapacitatea de a obţine şi/sau de a menţine o erecţie suficientă pentru realizarea unui act satisfăcător‟, motiv pentru care disfuncţia sexuală este recunoscută ca o problemă de sănătate publică. La nivel mondial, s-a apreciat că 411 milioane de bărbaţi, cu vârste compuse între 40 şi 69 de ani, acuză o disfuncţie erectilă. Potrivit aceluiaşi studiu, în România, aproximativ 25% dintre bărbaţii de peste 35 de ani acuză într-un anumit grad o disfuncţie erectilă, adică aproximativ 1.300.000 de bărbaţi.

Aceasta înseamnă cel puţin tot atâtea femei pentru care actul amoros este frustrant, departe de a fi împlinitor şi relaxant. În plus, există alţi 1.200.000 de bărbaţi care suferă de ejaculare precoce. Mulţi bărbaţi consideră că nu contează deloc durata, că cinci minute este un timp destul de bun. Pentru o femeie, cinci minute nu este suficient. Un alt aspect important este acela că mulţi bărbaţi se simt neputincioşi legat de acestă problemă, negăsind efectiv o soluţie singuri. 

Dacă vă confruntaţi cu astfel de situaţii, este important să discutaţi despre aceasta şi apoi să insistaţi ca iubitul, soţul să apeleze la un specialist. Bărbaţii sunt foarte comozi în această direcţie şi au o rezistenţă uriaşă în a cere ajutorul, de aceea au nevoie de o impulsionare şi de o susţinere din partea femeii iubite. În cazul tulburărilor de erecţie şi a ejaculării precoce, este necesar de văzut care este cauza ei: fiziologică sau psihică. În cazul în care este fiziologică, trebuie apelat la un urolog sau un medic specialist, iar în cazul în care este psihică, se apelează la un psihoterapeut. Anumite conflicte psihice stau la baza tulburărilor de erecţie, iar ejacularea precoce se poate trata cu anumite tehnici de natură sexuală şi psihoterapie.

În cazul femeilor, cele mai răspândite sunt vaginismul, dispaurenia (durerea în timpul actului sexual). În cazul vaginismului, muşchii vaginali se contractă foarte tare şi femeia respinge involuntar penetrarea, acuză durere în zonă. În general, vaginismul are la bază o traumă psihică. Este foarte important să apeleze la un psihoterapeut. Pentru a relaxa musculatura vaginală se recomandă chiar utilizarea unui vibrator terapeutic.

4. Câte tipuri de orgasm există la femeie?

Există foarte multe tipuri de orgasm. Femeia are o predispozie naturală de a trăi orgasme multiple. În funcţie de zona stimulată, femeia poate trăi o multitudine de tipuri de orgasm, o să descriu pe scurt cele mai importante:

Orgasmul clitoridian este local, superficial, extern şi creează la început un fals sentiment de nondependenţă, legat de ideea că nu depinde de prezenţa bărbatului. În orgasmul clitoridian are loc aşa numitul „efect de cort‟ descris de sexologii Masters şi Jhonson şi care constă în ascensiunea uterului în abdomen şi dilatarea părţii profunde a vaginului. Forma rezultată a vaginului este ca cea a unui cort cu vârful în jos.

Orgasmul vaginal are două forme distincte: 1. orgasmul vaginal inferior localizat în zona perineului, la intrarea în vagin şi care este încă exterior şi incomplet; 2. orgasmul vaginal (normal) profund, care este mai complex şi mai satisfăcător. Se manifestă prin contracţii vaginale clare şi puternice.

Orgasmul cervico-uterin este orgasmul tipic tantric cel mai profund şi cel mai complex, însă destul de rar întâlnit. Când stimularea vaginală şi contracţiile sunt suficient de puternice şi de profunde, ele urcă spre cervix şi spre abdomen şi se transformă într-o serie de vibraţii lungi şi blânde, care se răspândesc în tot corpul şi mai ales în sus, spre zona capului.

Orgasmul anal este orgasmul obţinut prin stimulare sau penetrare anală. Este recomandat ca abordarea sexului anal să fie realizată doar după ce femeia este foarte excitată. De asemenea, este important să fie atentă la igienă, să se spele foarte bine în zona anusului, chiar să îşi facă o uşoară clismă.

Orgasmul mamar obţinut prin stimularea delicată a sânilor şi a mameloanelor.

5. Care dintre acestea se poate obţine cel mai uşor?

Orgasmul clitoridian este mai uşor de obţinut prin stimularea clitorisului, dar nu este nici pe departe cel mai împlinitor pentru femeie. S-a constatat că clitorisul nu are altă funcţie în trupul femei decât acela de a ne dărui plăcere. De-a lungul pereţilor vaginali există terminaţii nervoase care sunt în conexiune cu clitorisul. Astfel, clitorisul este ca un motor de declanşare a plăcerii erotice, care poate duce şi la apariţia orgasmelor vaginale şi a altor tipuri de orgasme. Foarte multe femei trăiesc orgasme clitoridiene cu „descărcare de energie‟, care fac ca apoi să le fie imposibilă continuarea actului sexual, având nevoie de o pauză substanţială de timp. Este important ca aceste femei să îşi controleze acest tip de orgasm, astfel încât să nu apară descărcarea, păstrând astfel starea de excitaţie vie şi alimentând plăcerea în zona vaginului; orgasmele vaginale profunde sunt mult mai împlinitoare decât orgasmele clitoridiene.

6. De ce multe femei nu ajung la climax?

Există multe cauze pentru care femeile nu au orgasm. Una din cele mai frecvente cauze este timpul foarte scurt în care ele fac dragoste. Întrebare: „De ce nu clipesc deloc femeile în timpul actului sexual?‟ Răspuns: „Pentru că nu au suficient timp!‟.Trist, dar foarte adevărat. Multe cupluri când vin la terapie sunt mirate când le întreb cât timp durează actul sexual, ca şi cum acesta nu contează. Preludiul este foarte important, pentru ca femeia să se deschidă, să fie pregătită pentru penetrare. Femeile şi bărbaţii au nevoie de timpi diferiţi pentru a se excita. Bărbatul poate să intre în erecţie în câteva secunde, pe când femeia are nevoie de mult mai mult timp pentru a se excita. De aceea, se recomandă se se realizeze un preludiu lung de cel puţin 20 de minute înaintea fiecărui act sexual, preludiu în care bărbatul să fie mai mult activ, astfel încât să aducă femeia în stare de excitaţie maximă, înainte să o penetreze. Mulţi bărbaţi se tem că îşi pot pierde erecţia dacă realizează preludiu. Acest lucru nu este deloc grav, pentru că şi dacă o pierd, ei pot să realizeze penetraţia moale şi, odată ce penisul este în vagin, îşi recapătă rapid erecţia. Este necesar ca, femeile, să refuze ferm, dar blând penetrarea înainte de a fi complet excitate şi să invite bărbaţii la realizarea preludiului.

7. Punctul G este un mit? Dacă nu, unde este el localizat şi cum poate fi descoperit fără să faci muncă de detectiv?

Punctului G a fost descoperit de către ginecologul german Ernst Grafenberg în timpul unui consult şi este localizat în interiorul vaginului, la aproximativ 5,5 cm de orificiul vaginal extern (de deschidere), chiar în spatele osului pubian, pe partea abdominală a peretelui vaginal. Introducând degetul în interiorul vaginului, se poate simţi că ţesutul are o textură diferită de acea zonă, existând denivelări cu falduri mici. Acesta este buretele uretral. La femeie, el este analog glandei prostatice la bărbat, având aceeaşi structură a ţesutului dătător de plăcere.

Această zonă poate să fie mai mult sau mai puţin „activă‟ la femeie. Stimularea punctului G se poate face prin masarea directă a acelei zone, fie cu degetele, fie cu penisul iubitului. Senzaţiile trezite de stimularea lui sunt diferite de cele simţite prin stimularea clitoridiană. Dar, în vreme ce clitorisul are nevoie să fie mângâiat cât mai delicat, punctul G trebuie să fie stimulat mai ferm. Punctul G poate fi, de asemenea, stimulat şi din afara corpului, prin masarea sau prin presiunea statică a abdomenului inferior, chiar deasupra osului pubian.

La atingere, punctul G sugerează forma unui bob de fasole, iar în urma stimulării sale poate deveni de trei-patru ori mai mare. Volumul său nu este direct proporţional cu starea de excitabilitate. Acest punct de excitaţie poate să fie atins atunci când femeia este abordată pe la spate în timpul actului amoros.

Orgasmul punctului G poate fi însoţit de senzaţia stringentă de a urină şi de expulzarea prin uretră a unui lichid a cărui compoziţie chimică este identică cu cea a lichidului spermatic masculin, cu excepţia spermatozoizilor. Lichidul eliminat de către femeie prin uretră este mult mai limpede, mai alb şi mai puţin mirositor decât urina. Din această cauză, adesea, femeile se simt jenate, ele crezând că urinează. În neştiinţă de cauză, partenerii le reproşează aceasta, ducând ulterior la obişnuinţa ca femeia să-şi reprime acest tip de orgasm.

8. Studiile arată că multe femei emit sunete în timpul actului sexual, pentru a creşte stima de sine a bărbatului şi din altruism. Cum comentaţi?

Trăirea plăcerii intense nu ţine de cât de tare gemem. Sigur, putem să ne exteriorizăm când simţim nevoia; poate fi şi un semn al dezinhibării sexuale şi aceasta poate să îl incite mai tare pe bărbat. Unele femei fac asta din dorinţa de a-l provoca, incita pe bărbat şi acest fapt nu este deloc greşit, face parte din jocul erotic.

Există şi femei care nu reuşesc să se relaxeze şi să trăiască plăcerea în timpul actului sexual, iar ca să ascundă asta, se exteriorizează exagerat prin gemete, fiind mai teatrale, dar în realitate ele nu simt plăcere.

Am avut în cabinet mai multe cazuri de femei cu anorgasmie, iar atunci când le propuneam să vină şi cu iubitul, soţul etc., spuneau că acesta nu ştie că ea nu are orgasm şi ca ea l-a mimat tot timpul ca să îl mulţumească pe el. Aceste femei nu reuşesc să fie sincere cu iubiţii, soţii lor din diferite motive, cauzele pot fi multiple şi diverse.

Din cauza unor prejudecăţi, acestea nu îndrăznesc să spună ce le face plăcere, cum vor să fie atinse, unde sunt zonele lor erogene, cum vor să facă dragoste. Educaţia şi experienţele conexe cu sexualitatea, pe care le-am avut în copilărie şi adolescenţa ne influenţează imaginea pe care o avem ca adulţi asupra sexualitatiii. Prejudecăţi, sentimentele de vinovăţie, fricile, tabuurile care există legate de sexualitate fac ca multe femei să nu îndrăznească să spună cum se simt cu adevărat când fac dragoste.

9. Din ce cauză plâng ori râd unele femei când fac dragoste, fără să fie vorba despre durere sau altceva?

Plânsul sau chiar râsul în timpul actului sexual, fără să fie vorba despre durere, este foarte eliberator şi vindecător. Atunci când apare acesta, este necesar să nu ne reţinem şi să ne manifestăm ca atare, iar bărbatul, după ce s-a asigurat că nu este vorba de o durere fizică, să nu se oprească din mişcare. Unii specialişti spun că femeia trăieşte atunci un fenomen de catharsis, are loc descărcarea unor trăiri refulate, cu efecte purificatoare, vindecătoare psihice şi afective.

10. Cum putem păstra vie viaţa sexuală în această perioadă cu stres, cu teamă, cu şcoală online, telemuncă şi toţi membrii familiei acasă, în mare parte a timpului?

Perioada de izolare poate fi un test foarte mare pentru multe cupluri. După perioada din primavera, rata separărilor şi a divorţurilor a crescut. De aceea trebuie să acordăm o atenţie deosebită relaţiei de cuplu şi a vieţii noastre intime. Pentru aceasta, este important ca noi, femeile, deşi petrecem mult timp în casă, să nu ne neglijăm. Să avem grijă de ţinuta noastră, cum ne este aranjat părul, machiajul etc. Este ideal să ne pregătim atunci când vrem să facem dragoste. Putem apela în intimitate la diferite jocuri, la provocări, astfel încât să păstrăm vie viaţa intimă, să nu o tratăm cu indiferenţă. Creierul este unul dintre cele mai erogene zone din corpul nostru, aşa că folosindu-ne imaginaţia, putem să îi facem diferite surprize intime celuilat, astfel încât să condimentăm într-un mod frumos viaţa noastră intimă.

Exerciţiile Kegel, secretul actului sexual reuşit

De ce sunt utile exerciţiile Kegel şi cum ar trebui executate? Sexologul spune că exerciţiile Kegel ajută la întărirea muşchilor planşeului pelvin, care susţin uretra, vezica urinară, uterul şi rectul – previn şi tratează incontinenţa urinară de efort, o problemă care afectează 70% dintre femei în timpul sarcinii sau după naştere. În plus, exerciţiile Kegel pot ajuta la reducerea riscului de incontinenţă rectală. De asemenea, deoarece îmbunătăţesc circulaţia la nivelul zonei vaginale şi rectale, exerciţiile Kegel previn apariţia hemoroizilor şi posibil că vor grăbi vindecarea după epiziotomie sau după ruptura perineului în timpul naşterii naturale. Practicarea regulată a exerciţiilor Kegel îmbunătăţeşte, tonifică muşchii vaginului, ceea ce va face ca activitatea sexuală să fie mult mai plăcută. Femeile ajung să îşi conştientizeze vaginul şi să îşi trezească în acest fel energia erotică, iar actul amoros să devină mai plăcut.

Cum se execută: contractă şi relaxează muşchii vaginului. Senzaţia este aceea de „strânge şi ridică‟. O modalitate de a verifica este să introduci degetul curat în vagin, înainte de a face un exerciţiu Kegel, pentru a verifica dacă se simte presiune în jurul degetului. Ulterior, se realizează absorbţii şi împingeri pe verticală a muşchilor vaginali. 

În România este la modă un nou concept de realizare a exerciţiilor Kegel, şi anume, gimnastica intimă prin metoda Kriston. Această metodă combină exerciţiile Kegel cu anumite exerciţii fizice şi de respiraţie.

Exerciţiile Kegel pentru bărbaţi includ contracţii ale zonei pelviene şi ale muşchilor puboccocigieni. Aceste exerciţii ajută la controlul energiei erotice în timpul actului sexual.

Reţeta care asigură orgasmul la femei

Când vine vorba despre a ajunge pe culmile plăcerii, contează viteza cu care se efectuează penetrarea, adâncimea, durata actului sexual, toate trei? Există anumite recomandări care ajută cuplurile să aibă o viaţă împlinitoare din acest punct de vedere, explică Daniela Benţa. O femeie se deschide din punct de vedere erotic dacă, mai întâi, se deschide afectiv. O femeie îşi doreşte să iubească şi să fie iubită.

Preludiul este de asemenea foarte important. Se recomandă să se realizeze cel puţin 20 de minute de preludiu, pentru că femeia să fie pregătită pentru penetrare. În cadrul ludiului sau a jocul erotic efectiv este benefic să se alterneze mai multe poziţii o perioadă suficient de mare de timp. Pentru femeie, excitaţia fiecărei părţi a peretelui vaginal se realizează pe rând, fiecare parte a vaginului dă o stare de excitaţie diferită, chiar un tip de orgasm diferit. Iar atunci când schimbă poziţia, are nevoie de un timp mai lung să intre în stare de excitaţie maximă.

Dacă este să vorbim de viteză şi despre penetrarea în profunzime, acestea pot fi alternate. În kama sutra există chiar descrieri legate de modalităţi şi tipuri de penetrare. Aici este important ca bărbatul să fie cât mai atent, să nu îşi piardă repede controlul, să ejaculeze rapid. Altfel, explică sexologul, există riscul ca, în acest mod, partenera să acumuleze frustrări şi să înceapă să o “doară capul “ de fiecare dată când partenerul va dori să facă dragoste. 

Ştiai că...

... Unele studii sexologice spun că o femeie are nevoie, în medie, de până la 33 de minute de penetrare pentru a putea să trăiască orgasmul vaginal profund?

…. Exerciţiile Kegel poartă numele lui Arnold Kegel, un ginecolog care le-a recomandat încă din anii 1940 femeilor cu incontinenţă urinară după naştere?

... În opinia doctorului Alexander Lawen, un prim factor de risc în bolile de inimă este lipsa dragostei, nu numai a dragostei sentimentale, ci mai ales a dragostei total împlinitoare într-un act sexual?

@arhiva, shutterstock  



Recente

shutterstock 2079792982 jpg
curățenie  foto   Shutterstock jpg
Obiceiuri zilnice pentru reaprinderea pasiunii in cuplu  Sursa foto shutterstock 2531030015 jpg
Cuplu zambind si imbratisandu se 2496174841 jpg
Semne benching in cuplu  Sursa foto shutterstock 217147789 jpg
cuplu  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2296782755 jpg
Tradarea in cuplu este scuzabila sau nu  Sursa foto shutterstock 2412908799 jpg
bărbat  foto   Shutterstock jpg
5 calitati cuceresc barbatii fara exceptie  Sursa foto shutterstock 1297522150 jpg
shutterstock 791294935 jpg
Prea multe esecuri in dragoste  Scapa de aceste obiceiuri  Sursa foto shutterstock 297583913 jpg
Relatia de cuplu ale acestor nativi se imbunatateste pana pe 27 octombrie  Sursa foto shutterstock 2480625331 jpg
Complimente la care barbatii nu rezista  Sursa foto shutterstock 1841027632 jpg
barbat fericit cadou aniversare 2177432677 jpg
shutterstock 204778261 jpg
shutterstock 1561419991 jpg
shutterstock 2436027337 jpg
Ce este limerenta  Sursa foto shutterstock 2513006111 jpg
shutterstock 1704424849 jpg