În momentul de faţă, cei mai mulţi oameni sunt monogami, însă n-au fost aşa de la începuturile timpului. Oamenii de ştiinţă de la University Collage London au investigat întreaga situaţie şi au ajuns la o concluzie clară – monogamia a luat naştere pentru ca bărbaţii să-şi poată proteja copiii de alţi masculi care le dădeau târcoale proaspetelor mame pentru a se împerechea cu ele.

"Monogamia există în cultura noastră cam de 1.000 de ani", e de părere Kit Opie, un antropolog care studiază evoluţia omenirii la University College London. Opie susţine că primele primate din lume – care au existat acum 75 de milioane de ani – preferau să-şi trăiască viaţa de unele singure, adulţii petrecând timpul împreună doar ca să se împerecheze.

Pe măsură ce a trecut timpul, primatele au devenit mai sociabile şi au început să trăiască împreună în grupuri, însă singurii care au devenit monogami au fost oamenii. În prezent, alte specii de primate, precum cimpanzeii, se împerechează cu mai multe femele din grupul din care fac parte. „Oamenii au luat-o într-o altă direcţie”, ne informează Opie. De ce oare? Teoriile actuale sugerează că acest comportament are de-a face cu protejarea sănătăţii individuale şi-a celor nou-născuţi.

Pe măsură ce grupurile creşteau, de la zeci de oameni la mii de indivizi, cu aceeaşi viteză se răspândeau şi bolile cu transmitere sexuală, precizează un studiu recent. Chris Bauch şi colegii lui de la Universitatea Waterloo din Canada au folosit matematica pentru a simula evoluţia felului de împerechere în societatea umană.