Cea de-a doua soţie a dictatorului a lucrat ca secretară pentru liderii bolşevici, inclusiv pentru Vladimir Lenin şi Iosif Stalin, înainte de-a urma Academia Industrială din Moscova şi-a deveni inginer. Allilueva suferea din cauza mai multor probleme medicale, care, în combinaţie cu certurile crunte pe care le avea constant cu soţul ei, au dus la moartea ei prematură. Dar întrebarea este – şi-a luat singură viaţa sau Stalin s-a descotorosit de ea?

Interesată de propria carieră, Allilueva nu s-a dedicat prea mult copiilor pe care i-a avut cu Stalin şi pe care i-a lăsat în grija bonei Alexandra Bychokova. De fapt, fiica ei, Svetlana, şi-a amintit ulterior de singura scrisoare pe care i-o adresase vreodată mama ei şi în care o certa pentru că fusese „extrem de obraznică” la numai 4 sau 5 ani.

Conform celor declarate de prietena ei Polina Zhemchuzhina, mariajul soţilor Stalin era cât se putea de tensionat. Allilueva îşi suspecta soţul că era infidel, lucru deloc imposibil având în vedere apropierea acestuia de unele dintre membrele partidului. Sătulă de divergenţele lor, Allilueva l-a părăsit pe Iosif în 1926, însă s-a întors acasă la insistenţele lui. Nepotul ei, Alexander Alliluev, a declarat că, cu puţin timp înainte de moartea ei, Allilueva plănuia din nou să-şi părăsească soţul.