O minune i-a scos la lumină pe Sfinţii Martiri de la Niculiţel

1 48195 original jpg jpeg

Cele mai vechi moaşte descoperite la noi, cele ale Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip, invită la rugăciune pe toţi cei care ajung la Mănăstirea Cocoş.

Undeva în Dobrogea,într-o zonă împădurită de deal,se află localitatea Niculiţel,locul unde au fost găsite o mulţime de vestigii arheologice. Una dintre cele mai de preţ descoperiri este aceea a moaştelor aparţinând celor patru sfinţi martiri.

Istoria lor se leagă de perioada marilor persecuţii creştine,care au avut loc între secolele I şi al IV-lea după Hristos.

Cele mai sângeroase au fost în vremea împăraţilor Deciu,Diocleţian,Maximian şi Liciniu,când nenumăraţi creştini care refuzau să se închine idolilor erau martirizaţi. Trupurile lor erau îngropate în mare taină.

La fel trebuie să se fi întâmplat şi cu trupurile celor patru martiri descoperiţi la Niculiţel.

Întâmplare sau miracol?

Se întâmpla în anul 1971, când pârâul satului Niculiţel a ieşit din matcă şi a descoperit sub şoseaua din centrul localităţii o criptă din cărămidă,în care se găseau de veacuri osemintele a patru martiri:Zotic,Atal,Camasie şi Filip. Anul martirizării lor n-a putut fi aflat,cu atât mai puţin detalii privind patimile lor. În interiorul criptei,se aflau două încăperi.

Într-una din ele se găseau rămăşiţele trupeşti ale celor patru şi inscripţia „Martirii lui Hristos”. Pe o alta s-au găsit numele sfinţilor:„Zoticos,Attalos,Kamasis,Filippos”. Este posibil ca,în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian,cei patru să-şi fi mărturisit credinţa în Iisus,fiind persecutaţi pentru aceasta.

De 40 de ani, la Mănăstirea Cocoş

După doi ani de la descoperire,moaştele sfinţilor au fost aşezate în patru racle în Mănăstirea Cocoş, aflată la 35 km de Tulcea. Sfinţii martiri Zotic,Atal,Camasie şi Filip sunt prăznuiţi în fiecare an la data de 4 iunie,dar în frumoasa Mănăstire Cocoş jertfa lor,făcută în numele Domnului,este pomenită zi de zi prin citirea unui acatist special. Cu evlavie se cuvine să fie lăudaţi ei şi toţi cei ca ei,care în numele lui Hristos au băut cu bucurie paharul suferinţelor.

Moaştele celor patru sfinţi martiri au fost descoperite întâmplător în anul 1971.

Rugăciune către sfinţii de la Niculiţel

Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip, care din toată puterea voastră pe Dumnezeu aţi iubit şi pentru El aţi pătimit, fericit este străbunul nostru pământ în care se odihnesc Sfintele Voastre Moaşte. Cădem către Voi, cerându-vă să ocrotiţi pe toţi cei ce aleargă la sprijinul vostru şi vă pun mijlocitori către Preabunul Dumnezeu, de la care, prin solirile voastre, să dobândim şi noi milă, pace şi ajutor în veacul de acum şi în vremea morţii noastre şi la judecata cea de apoi. Amin. (fragment din acatistul sfinţilor)



Recente

Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg