Răspunsuri pe înţelesul copiilor despre credinţă

1 57769 original jpg jpeg

Cei mici ne uluiesc deseori cu întrebările lor care mai de care mai şugubeţe. Când vine vorba despre viaţa spirituală, trebuie să fii mereu pregătită să explici lucruri cu atât mai dificile cu cât copiii sunt mai mici. Iată posibile răspunsuri!

În viaţa de zi cu zi, eşti o maestră când vine vorba să le satisfaci curiozitatea celor mici, mai ales când perioada „de ce-ului” este în floare.

Le explici cum se fac jucăriile, de ce plouă afară, cine sunt personajele fermecate din poveşti sau care sunt înţelesurile cuvintelor.

Dar ce te faci când vine vorba să le explici concepte abstracte la care n-au acces prin intermediul simţurilor?

Credinţă, religie, rai, îngeri, demoni, rugăciune, toate sunt doar câteva dintre lucrurile pe care cu greu le poate înţelege un copil şi le poate imagina într-un fel aparte.

Tocmai de aceea, ţi-am pregătit câteva răspunsuri menite să-ţi uşureze treaba şi să te apropie de cel mic.

1. Cine este Dumnezeu?

Doamne-Doamne este Tatăl nostru din Ceruri. Aşa cum fie­care copil are părinţi pe pământ, la fel există în cer un tată pentru toţi oamenii. Părinţii ne dau trupul, iar El ne dă sufletul, care ne ajută să ne bucurăm şi să-i iubim pe ceilalţi.

2. Cine este Iisus?

Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Doamne-Doamne a vrut să-i salveze pe oameni de la păcat, aşa că l-a trimis pe Iisus ca să le arate cum să fie mai buni.

S-a născut din Fecioara Maria şi când a ajuns mare, a început să facă minuni şi i-a ajutat pe săraci. Dar unii oameni i-au făcut rău şi l-au omorât. El însă a învins răul şi a înviat a treia zi.

3. De ce mergem la biserică?

Pentru că ne rugăm la Dumnezeu să ne ajute să fim mai buni şi să trăim bine pe pământ. În biserică ne întâlnim şi cu Iisus. Sfânta Liturghie este o rugăciune pe care ne-a lăsat-o Fiul lui Dumnezeu prin care ne aducem aminte cum a murit pentru noi şi cum a învins apoi moartea.

4. Cine-i Fecioara Maria?

Maria este mama lui Iisus. Ea a vrut să-l ajute pe Doamne-Doamne să le arate oamenilor cum să fie mai buni. Pentru că Dumnezeu locuia în cer, Maria a acceptat să se mărite cu Iosif, ca să o ajute să aibă grijă de Fiul lui Dumnezeu.

5. Cine este diavolul?

Diavolul a fost unul dintre îngerii creaţi de Dumnezeu. El locuia în cer şi era foarte frumos, numai că a devenit rău.

Aşa că s-a certat cu Doamne-Doamne şi a fugit din rai împreună cu câţiva îngeri răi. Şi, de atunci, fac numai rele.

Cei care se lasă păcăliţi, după ce mor, nu mai ajung să fie îngerii lui Dumnezeu, ci se duc în iad, unde diavolul şi prietenii lui îi chinuie şi le fac rău.

6. Ce este raiul?

Raiul este sus în cer, în casa lui Doamne-Doamne. Acolo stau toţi oamenii buni, Iisus, Maria şi îngerii, ei toţi îl ajută pe Dumnezeu la ascultatul rugăciunilor.

Dacă oamenii sunt cuminţi pe pământ şi-i ascultă pe părinţi, o să ajungă în rai.

7. Ce este iadul?

Iadul este locul unde stau diavolul şi îngerii răi. Acolo mai sunt şi oamenii păcăliţi de ei, care au făcut multe rele pe pământ.

8. Cine sunt sfinţii?

Sfinţii sunt oamenii care au fost foarte cuminţi pe Pământ şi care l-au iubit mult pe Dumnezeu. După ce au murit, ei au mers în rai ca să se roage pentru oamenii dragi.

9. Cum se fac copiii?

Când mami şi tati se iubesc, lui mami îi apare o sămânţă în burtică. Apoi Dumnezeu suflă peste ea şi începe să devină bebeluş.

Apoi copilul iese afară din burtica lui mami şi creşte până devine un om mare.

Bâlbe din lumea piticilor

„Diavolul nu este un tip de treabă.” - Valentin, 5 ani

„Îngerii sunt albi ca guma Orbit.” - Ioana, 6 ani

„Sfinţii învaţă la o şcoală din cer,că ei locuiesc pe pământ, dar îngerii le aduc din cer lecţii în fiecare zi, să le facă acasă.”- Leon Alexandru Gutu, 8 ani

„Diferenţa dintre mama, tata şi Dumnezeu e că mama şi tata pot crea oameni, dar nu plante şi animale, şi e imposibil ca ei să facă o mare.”- Roxana Chis, 10 ani