Reţeta de socată a bunicii. Redescoperă gustul copilăriei

Reteta socata jpeg

Micile flori de soc, amestecate cu lămâie şi zahăr, dau naştere unei bături parfumate. Am putea spune că este un alt fel de limonadă, dulce-acrişoară, cu un gust deosebit. Iată o reţetă rapidă de socată ce vă va aduce aminte de gustul extraordinar al aromelor naturale.

Socul este cunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice încă de pe vremea Romei Antice,  când florile lui erau utilizate pentru efectul diuretic. Între timp,au fost descoperite şi alte beneficii pe care le aduce pentru sănătate.Citeşte aici despre leacurile din florile de soc.

Remediile preparate din florile, frunzele, fructele şi din scoarţa de soc sunt indicate pentru calmarea nevralgiilor, a durerilor reumatice, dar şi pentru combaterea infecţiilor respiratorii şi a unor afecţiuni ginecologice. În plus, socata te ajută să slăbeşti şi să ai o piele mai frumoasă.

Iată de ce ingrediente aveţi nevoie şi cum se prepară o socată ca cea a bunicii: 

Ingrediente pentru socată

  • 10-12 flori mari soc (se pot adauga şi mai multe dacă doriţi să fie mai concentrat)
  • 1 kg de zahăr (se poate înlocui cu miere)
  • 2-3 lămâi mari
  • 8 litri de apă rece
  • un borcan de 10 litri

Cum se prepară socata

Pentru socată avem nevoie de flori de soc curate, fără păduchi sau musculiţe, înflorite şi culese pe soare. Rupeţi tulpina şi lăsaţi doar florile.

socata reteta jpg jpeg

Mai trebuie lămâi spălate cu apă caldă (pot fi şi curăţate pentru a îndepărta stratul ceros de deasupra şi pentru a evita ca socata să devină amară). Dacă nu dorim să punem bucăţi întregi de lămâie, putem pune doar sucul lor.

De obicei, dacă punem două lămâi, una o tăiem felii şi o punem în borcan lângă soc, iar de la cealaltă punem doar sucul. Mai punem apă şi zahăr după gust. Cantităţile de soc, apă, lămâie şi zahăr diferă în funcţie de cantitatea pe care dorim să o producem.

O lăsăm la macerat câteva zile, amestecând-o de două ori pe zi. Când considerăm că a ajuns la aciditatea dorită, o strecurăm şi o punem la frigider. Se serveşte rece.

În varianta în care folosim miere în loc de zahăr, socata are numeroase efecte terapeutice: detoxifiante, euforizante, emoliente, antiinflamatoare, antiinfecţioase, diuretice şi expectorante.

Sursă: alba24.ro



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg