Salată marocană
Ce ai nevoie: 1 vânătă mare, lunguiaţă şi subţire, 3-4 linguri ulei pentru prăjit, 1-2 ardei capia, 2 roşii fără pieliţe, 1 fir de ceapă verde(sau 1 ceapă mică roşie), 3 căţei de usturoi, măsline (opţional), busuioc verde, pătrunjel verde.
Pentru sosul vinegretă:2 linguri de ulei de măsline,2 linguri de oţet de mere (sau 2 linguri zeamă de lămâie),sare şi piper.Cum se prepară:
-Se taie vânăta felii subţiri,se pudrează cu sare şi se lasă la scurs circa 30 de minute,pe un fund de lemn înclinat.
-Se spală apoi sub jet de apă rece,se storc de apă având grijă să nu se rupă şi se prăjesc,pe ambele părţi,în ulei bine încins. Se scot pe prosoape absorbante pentru a înlătura surplusul de grăsime.
-Se aşază într-o salatieră feliile de vânătă intercalate cu roşii tăiate cuburi,rondele de ardei capia,ceapă,usturoi tăiat felii,măsline feliate (opţional),busuioc şi pătrunjel verde.
-Separat,se bat împreună două linguri de ulei de măsline,două linguri cu oţet (sau cu zeamă de lămâie),sare şi piper,după gust,iar cu sosul obţinut se asezonează salata. Se serveşte imediat,cu felii de pâine prăjită.