Tartă aromată cu cremă de vanilie şi afine
Pentru zilele în care vrei să găteşti ceva uşor, dar în acelaşi timp gustos, tarta cu cremă de vanilie şi afine este alegerea ideală.
Ai nevoie de
Pentru aluat
• 250 g făină
• 2 linguri zahăr
• 120 g unt rece
• 1 ou
• 1 praf de sare
• 1-2 linguri apă rece
Pentru umplutură
• 1 l lapte
• 200 g afine
• esenţă de vanilie
• 2 linguri zahăr
• 2 linguri amidon
• 4 gălbenuşuri
• 30 g unt
Mod de preparare
Pentru aluat, mixezi untul cu zahărul, praful de sare şi făina până când obţii un aluat omogen. Adaugi oul şi apa, câte o lingură, frământând încontinuu. Faci o bilă de aluat pe care o înveleşti într-o folie de plastic şi o dai la frigider o oră.
Întinzi aluatul, îl aşezi într-o formă rotundă, tapetată, inclusiv pe margini. Îl înţepi din loc în loc şi îl coci până când coaja de tartă devine aurie.Pentru umplutură, freci gălbenuşurile cu zahărul şi cu amidonul. Torni laptele în fir subţire, apoi adaugi esenţa de vanilie. Aşezi vasul pe foc. Amesteci continuu până când se îngroaşă crema. O laşi la răcit, apoi încorporezi untul.
Răstorni crema în coaja de tartă, presari afinele şi o dai la rece până în momentul servirii.
Bine de ştiut!
Afinele ajută la regenerarea vaselor de sânge şi a purpurei retinei, precum şi la normalizarea glicemiei. De asemenea, creşte sensibilitatea fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizează infecţiile din intestine şi protejează organismul contra radioactivităţii. Doza minimă pentru a obţine beneficii este de 150 g pe zi. Afinele pot fi consumate ca atare sau ca adaos în iaurturi, sucuri, jeleuri, dulceţuri şi prăjituri.