Cum poţi reduce riscul de cancer la sân

1 59115 original jpg jpeg

Chirurgul oncolog Lester Barr este de părere că mediul de viaţă şi obiceiurile de zi cu zi sunt factori determinanţi în declanşarea cancerului la sân. Există câteva modalităţi de a preveni maladia. Le găseşti în acest articol!

Statistc,1 din 8 femei va suferi de cancer la sân la un moment dat în viaţă. Din păcate,nu se cunosc cauzele care duc la formarea tumorii,spune Lester Barr.

„Cancerul la sân este determinat de interacţiunea genelor cu care te-ai născut,de mediul înconjurător şi de obiceiurile de viaţă“,explică omul de ştiinţă.

În acest condiţii,ne sunt prezentate câteva modalităţi de a reduce riscul de îmbolnăvire.Ţine sub control modificările sânilor

Autopalparea este mai mult decât recomandată de medicii speacialişti în problemele mamare. Atunci când simţi ceva neobişnuit sau o durere diferită într-o zonă a sânului e bine să mergi la control. Poate fi o alarmă falsă,dar important este că te asiguri că eşti bine.

În luna iunie a anului 2013,autorităţile din Scoţia au recomandat pentru prima oară medicamente de tip „tamoxifen“,celor care prezintă risc mare de cancer la sân,risc calculat în urma analizei istoricului de familie.

Doctorul Caitlin Palframan consideră că această metodă medicală este una care schimbă regulile practicate până acum. Până de curând,extirparea pe cale chirurgicală era singura metodă eficientă de prevenţie a acestei probleme medicale.

Fii activă

„Ştim de multă vreme că dacă faci mişcare se reduce riscul de cancer“,spune omul de ştiinţă Eluned Hughes. Se suspectează că exerciţiile fizice reduc numărul de celule grase,care sunt responsabile de eliberarea hormonilor,precum estrogen şi testosteron. Experienţa medicală arată că aceşti hormoni influenţeză apariţia şi dezvoltarea tumorilor. „Fă mişcare moderată cel puţin 30 de minute în fiecare zi  şi vei mişcora riscul cu cel puţin 20% de a face cancer“,spun experţii în domeniu.

Citeşte continuarea articolului pe clicksanatate.ro.