Osteoporoza: simptome şi prevenţie

1 71941 original jpg jpeg

Numită şi „hoţul tăcut“, osteoporoza este o afecţiune care afectează anual circa 200 de milioane de femei la nivel mondial, dintre care 1 milion sunt românce, se arată în cele mai recente rapoarte statistice.

Diagnosticarea târzie şi lipsa unui tratament adecvat măresc numărul persoanelor cu această maladie de la an la an. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează că până în anul 2020,numărul bolnavilor de osteoporoză va creşte la 1 miliard de locuitori.

Primele semne ale bolii

Durerile de spate (cauzate de tasarea vertebrelor),cele de la nivelul şoldului sau membrelor inferioare,apărute în special în timpul nopţii,scăderea  progresivă în înălţime,postura încovoiată,îngreunarea capacităţii motorii,de a depune efort şi de a ridica greutăţi sunt primele simptome ale afecţiunii. În stadiile mai avansate ale osteoporozei,pacientele se confruntă cu fracturi  frecvente cauzate de traumatisme minore.

Factorii de risc

Cauzele apariţiei osteoporozeisunt diverse. Printre aceastea se numără sexul,vârsta,rasa,conformaţia corporală,antecedente familiale,prezenţa anumitor afecţiuni (diabet,artrită reumatoidă,dereglări hormonale),tulburările de alimentaţie,sedentarismul,fumatul,consumul excesiv de alcool.

Calciul,mineralul esenţial pentru prevenirea osteoporozei

Acest mineral este vital în toate etapele vieţii. În copilărie şi adolescenţă avem nevoie de calciu pentru a oferi rezistenţă oaselor,pentru a regla funcţia musculară şi pentru a menţine sănătatea dinţilor,părului şi unghiilor. Necesarul de calciu creşte pe măsură ce îmbătrânim,în special atunci când intervine menopauza,iar nivelul hormonului estrogen scade semnificativ.

În caz contrar,organismul foloseşte calciuldin oase pentru a efectua diverse funcţii,făcându-le mai slabe şi mai predispuse la rupere de-a lungul timpului. Alimente bogate în calciu sunt laptele şi produsele lactate,tofu,peştele,sucurile de fructe,dar şi legumele verzi precum spanacul,mazărea,dovleceii,prazul,broccoli,castraveţii etc.

Exerciţiile fizice întăresc oasele

Mişcarea zilnică,evitarea obiceiurilor nocive (fumat,exces de alcool) şi odihna corespunzătoare sunt alte elemente ce contribuie la menţinerea în parametri optimi a sistemului osos. Mersul pe jos,joggingul moderat,dansul,tenisul,urcatul scărilor,aerobicul,stretchingul şi yoga sunt indicate atât pentru a preveni osteoporoza,cât şi pentru menţinerea greutăţii corporale,redobândirea energiei şi o stare psihică excelentă.



Recente

Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg