Scapă de obezitate limitându-ţi doar apetitul, nu şi opţiunile alimentare

1 69599 original jpg jpeg

Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezităţii a devenit astăzi cel mai eficient tratament al bolilor metabolice severe, în speţă obezitatea şi excesul ponderal, care prin complicaţiile pe care le aduc reprezintă unul din principalii factori ai scăderii speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii.

Tot mai mulţi oameni aleg să intervină pe cale chirurgicală pentru a trata aceste afecţiuni,aceasta fiind singura alternativă cu rezultate pe termen lung,în condiţiile în care peste 50% din persoanele care reuşesc să slăbească prin dietă se îngrăşa la loc,iar uneori apariţia efectului „yo-yo” aduce şi kilograme în plus faţă de greutatea iniţială.

Astfel,în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Braşov,Centru de excelenţă în chirurgia obezităţii,seria intervenţiilor de chirurgie bariatrică a debutat încă din luna iunie 2011,iar de atunci şi până în prezent pacienţii operaţi au reuşit să slăbească împreună peste 2 000 de kilograme.

Chirurgia bariatrica include o sferă largă de proceduri şi tehnici utilizate în tratamentul obezităţii,care urmăresc fie restricţionarea dramatică a cantităţii de alimente ingerate,fie reducerea absorbţiei alimentelor (sau ambele) şi se realizează prin abord minim-invaziv,laparoscopic. Domnul Dr. Bogdan Moldovan,medic primar chirurgie generală,şef de secţie în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Braşov,spune că „scăderea drastică în greutate este realizată prin reducerea dimensiunii stomacului,prin diferite metode chirurgicale,care urmăresc fie restricţionarea dramatică a cantităţii de alimente ingerate,fie reducerea absorţiei intestinale a alimentelor,fie ambele. Cele mai utilizate procedee sunt inelul gastric,Gastric Sleeve (sau rezecţia longitudinală a stomacului) şi by-pass-ul gastric. Echipa noastră aplică preferenţial metoda «Gastric Sleeve»,pe cale laparoscopică sau prin incizie ombilicală unică (chirurgie LESS),întrucât,pe baza experienţei anterioare şi a rezultatelor pe care le-am obţinut,este cea mai eficientă tehnică. Pacienţii pe care i-am operat până acum prin această procedură în cei doi ani de când am adus chirurgia bariatrică la Braşov au slăbit împreună peste 2000  kg,mulţi dintre ei ajungând chiar şi la normoponderabilitate.” 

cde51a77c5463c62053bf690a7505357 jpg jpeg

Viaţa dupa chirurgia bariatrică

Chirurgia bariatrica urmăreşte reducerea capacităţii stomacului,diminuarea senzaţiei de foame şi instalarea prococe a saţietăţii,dar este important de ţinut minte în acelaşi timp că operaţia în sine este numai un mijloc,iar atingerea rezultatelor maxime depinde în mare măsură şi de determinarea şi motivaţia fiecărui pacient.

Astfel,gastrectomia longitudinală permite pacienţilor să aibă un regim fără restricţii calitative,ci doar cantitative,legate de dimensiunile noului stomac. Cu alte cuvinte,chirurgia bariatrica limitează apetitul,însă nu şi opţiunile alimentare.

Contraindicaţii ale tratamentului chirurgical

Chiar dacă este metoda cea mai indicată în tratarea afecţiunilor metabolice,chirurgia bariatrica nu este recomandată celor care suferă de boala neoplazică (cancerul),caz în care tratamentul chirurgical poate intra în discuţie doar după 5 ani de remisie completă. De asemenea,procedura este interzisă pacienţilor cu vârste extreme:sub 14 ani şi peste 70 de ani,celor care suferă de boli cardiace şi respiratorii severe,decompensate,de boli psihice şi lipsa de complianţă (necesită evaluare psihologică) sau de afecţiuni ale stomacului:ulcer,hernii hiatale voluminoase etc. Intervenţia depinde,bineînţeles,şi de evaluarea endocrinologica obligatorie şi potenţial eliminatorie.

Obezitatea în România

Studii recente au scos la iveală statistici îngrijorătoare cu privire la amploarea pe care au luat-o bolile metabolice la noi în ţară:un procent de 34% din populaţie este supraponderală,14% din români sunt obezi de gradul 1,3% se confruntă cu obezitatea de gradul 2,iar 3% suferă de obezitate morbidă.

Aceste numere ar trebui să tragă un semnal de alarmă cu atât mai mult cu cât,potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,obezitatea reprezintă prima cauză de deces care ar putea fi evitată,fiind totodată şi primul factor etiologic în apariţia diabetului de tip II,a hipetensiunii arteriale,cardiopatiei ischemice,sindromului de apnee în somn,hipercolesterolemiei şi a mai multor forme de cancer:mamar,uterin,pancreatic sau colo-rectal.

Aşadar,este imperativ necesară informarea populaţiei asupra impactului pe termen lung al acestor afecţiuni şi prezentarea opţiunilor de tratament.

62a9d44ecc50279fd16a920754ede07c jpg jpeg

Despre Spitalul Sf. Constantin

Echipa chirurgicală calificată,dotările şi condiţiile de spitalizare la nivel internaţional,fac din Spitalul Sf. Constantin din Braşov o alternativă viabilă pentru un număr mare de pacienţi care îşi doresc servicii medicale la nivel calitativ ridicat,certificate ISO 9001 de către prestigiosul organism internaţional Tuv Thuringen.

Pe lângă intervenţiile de chirurgie a obezităţii,la Spitalul Sf. Constantin se mai efectuează şi proceduri chirurgicale complexe în domeniile:neurochirurgie,O.R.L.,urologie,chirurgie plastică,ortopedie,chirurgie oncologica de anvergură,oncologie medicală etc.

Totodată,aici funcţionează „Clubul Bariatric”,unicul proiect gratuit de consiliere pe probleme de obezitate din România,lansat la începutul anului 2012 din iniţiativa echipei de chirurgi Dr. Bogdan Moldovan şi Dr. Şerban Vasile,acesta fiind singurul loc în care pacienţii operaţi de obezitate se pot întâlni cu medici şi nutriţionişti,iar cei care nu s-au operat încă pot vedea „pe viu” rezultatele chirurgiei,întâlnind echipa medicală şi colegii operaţi.