Secretul fericirii a costat milioane de dolari. Ce i-a scris Albert Einstein unui japonez pe un bileţel de hârtie
Într-o zi din anul 1922, pe când se afla într-un hotel din Japonia, marele fizician a primit o vizită din partea unui curier. Cum acesta din urmă nu a primit niciun bacşiş pentru serviciul făcut, Albert Einstein nu l-a lăsat să plece cu „mâinile goale”.
Fizicianul se afla într-un turneu la Tokyo şi urma să ţină mai multe prelegeri. Savantul cre a câştigat Premiul Nobel pentru fizică era cazat într-un hotel, când a primit o vizită din partea unui curier. Nu se ştie exact dacă acesta fie nu a vrut să primească bacşiş, în conformitate cu obiceiurile locale, sau dacp marele fizician nu a avut la îndemână câţiva bani schimbaţi să-i ofere.
Ce a spus Albert Einstein despre fericire
Atunci, fizicianul i-a lăsat mesagerului un bileţel mult mai valoros. Acolo se afla secretul fericirii, scris în limba germană: „O viaţă liniştită şi modestă aduce mai multă bucurie decât neliniştea constantă pe care o aduce atingerea succesului”. Einstein i-a sugerat curierului că, dacă va avea noroc, notiţa deveni, într-o zi, foarte valoroasă. A avut dreptate.
Cu cât s-a vândut „secretul fericirii” la licitaţie
În 2017, teoria fizicianului despre o viaţă fericită s-a vândut la licitaţie în Ierusalim, Israel, cu 1,56 milioane de dolari, sau mai bine spus, cu aproximativ 6,5 milioane de lei. Licitaţia câştigătoare pentru bilet a depăşit cu mult estimarea dinaintea evenimentului, cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de dolari. Cumpărătorul a fost, de fapt, un european care şi-a dorit să rămână anonim.
O altă notiţă de-ale fizicianului de origine germană care spune că „acolo unde există voinţă, există o cale”, s-a vândut cu 240.000 de dolari. Alte două scrisori pe care Einstein le-a scris în anii următori au fost, de asemenea, licitate la preţuri de 33.600, respectiv 9.600 de dolari.
De altfel, scrisorile scrise despre Dumnezeu, Israel şi fizică s-au vândut cu aproape 210.000 de dolari. Albert Einstein a fost fondatorul Universităţii Ebraice din Ierusalim, el însuşi fiind de etnie evreiască.