Nu trebuie să elimini 100% carnea din dieta ta!

Nu poţi concepe ca sandvişul tău să nu conţină şi o mică feliuţă de şuncă sau muşchi? Nu intra în panică! Dacă poţi renunţa la carne doar pentru o zi,în fiecare săptămână,poţi ajunge să economiseşti şi bani,să reducişi impactul asupra mediului,dar şi să trăieşti o viaţă mai sănătoasă.

Chiar dacă în ultimii ani numărul vegetarienilor nu a crescut considerabil,se simte o uşoară creştere în numărul celor care au început să reducă consumul de carne. E adevărat! Patru din zece oameni au început să consume mai multe fructe,legume şi alimente pe bază de plante,decât acum un an,asta potrivit unui studiu recent.

 

Consumi „inevitabil” cele cinci porţii obligatorii de fructe şi legume,pe zi

În mod firesc,vegetarieni,dar şi cei care au început să lase deoparte carnea,pentru o zi sau două pe săptămână,au cele mai multe şanse să consume cele cinci porţii de fructe şi legume pe zi. De ce este atât de important? Ei bine,„sugestia” se bazează pe recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,care recomandă un consum minim de fructe şi legume,în medie cam 400g zilnic,pentru a evita pe termen lung problemele grave de sănătate,cum ar fi cele de inimă,accidentele vasculare cerebrale şi diabetul de tip 2.

Aceste cinci porţii ar trebui să includă o varietate de fructe şi legume,deoarece acestea conţin,fiecare,diferite combinaţii de substanţe nutritive. Cu alte cuvinte,nu mânca în fiecare zi aceleaşi fructe sau aceleaşi legume!

 

Vei trăi mai mult

O dietă bogată în carne roşie se spune că poate scurta speranţa de viaţă,potrivit unei cercetări de la Harvard Medical School. Studiul realizat pe mai mult de 120.000 de persoane (cu o durată de mai multe decenii) a sugerat că dieta pe bază de carne roşie a crescut riscul de deces a subiecţilor,din cauza cancerului sau a bolilor de inimă.

Se pare că înlocuind carnea cu un alt aliment bogat în proteine​​,cum ar fi legumele uscate,fasolea sau nucile,s-a redus în mod semnificativ acest risc.

 

Poţi reduce riscul apariţiei cancerului

Aproape unul din 10 cazuri de cancer din Marea Britanie este cauzat de dietele nesănătoase! O alimentaţie bazată pe carne roşie,prelucrată mai ales,poate creşte în mod semnificativ riscul de cancer intestinal. În schimb,o dieta pe bază de fructe şi legume bogate în fibre,poate reduce riscul de cancer de colon cu cel puţin 25%.

De asemenea,dacă mănânci o mulţime de fructe şi legume,în mod regulat,poţi reduce riscul de a dezvolta cancer esofagian şi laringian! Diverse studii au sugerat,de asemenea,o legătură între consumul de carne roşie şi riscul dezvoltării cancerului mamar.

Cercetatorii de la Universitatea din Leeds au descoperit că post-menopauză,femeile care au mâncat aproape zilnic carne roş,au avut o şansă cu 56% mai mare,de a dezvolta această boală.

 

Vei cheltui mai puţin pe alimente

Dacă vrei să faci economii,poţi începe cu o dietă vegetariană! Se ştie că,în general,carnea este cu mult mai scumpă decât hrana vegetariană.

Pentru diversitate,poţi cumpăra la vrac:fructe şi legume uscate,congelate sau conserve,pentru a-ţi asigura cele cinci porţii zilnice. Îşi poţi face provizii de paste,orez şi condimente,şi în felul acesta îţi poţi pregăti mereu mese gustoase şi sănătoase.

Este,de asemenea,mult mai ieftin să mănânci în oraş. Un meniu vegetarian este opţiunea cea mai ieftină,indiferent de locul în care ai alege să mănânci. Şi încă ceva! Dacă eşti pasionată,poţi încerca să-ţi cultivi chiar tu câteva legume.