Tradiţii de Florii

Duminica Floriilor marchează începutul Săptămânii Patimilor sau Săptămânii Mari, cum i se mai spune. Este ziua în care Iisus  Hristos a intrat în Ierusalim, pe un măgar. A fost întâmpinat cu flori, ramuri de măslin şi finic. A fost aclamat ca un împărat de mii de oameni:

  • ”Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”

Ce reprezintă Duminica Floriilor

Duminica Floriilor este una din cele mai importante de peste an. Este singura dată când Iisus Hristos a acceptat să fie aclamat ca împărat.

În ziua de azi, credincioşii duc ramuri de salcie la biserică, în loc de măslin şi finic, copaci ce nu sunt în România. Oamenii merg la Liturghie, se roagă şi aprind lumânări. Salcia a devenit un copac sfânt. Se zice câ s-ar fi aplecat şi făcut punte pentru Maica Domnului, ajutând-o să treacă peste apă.

Tradiţia salciei de Florii

Drept multumire, Maica Domnului a sfinţit salcia. Ramurile duse la biserică sunt sfinţite de preoţi. Creştinii le iau înapoi acasă şi le pun la uşi sau icoane. Au rol de a feri familia de boli şi casa de necaz.

Unii creştini îşi fac cingătoare din ramuri de salcie pe care le leagă de părţile corpului unde au dureri. Fetele mari pun salcia sub pernă pentru a deveni mai frumoase şi pentru a se căsători în anul respectiv.

Ramurile de salcie sfinţită se mai pun la copaci, pentru a rodi mai mult, sau la stupi, pentru ca albinele să fie binecuvântate. Cei care cultivă cânepă pun ramuri lungi la cultură pentru a creşte cânepa înaltă.

De Florii nu te speli pe cap

De Florii e dezlegare la peşte şi e bine ca în această zi să nu consumi carne. Mănâncă peşte, toată ziua. Nu te spăla pe cap dacă nu vrei să albeşti înainte de vreme. Dacă e necesar, foloseşte apă sfinţită sau descântată.

Tradiţia spune că, dacă te împărtăşeşti de Florii, ţi se va îndeplini orice dorinţă pe care ţi-o pui în gând, când se apropie preotul de tine. În Banat şi Transilvania, fetele mari pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsărit, sunt folosite în descântece de dragoste şi sănătate.

O tradiţie spune că, aşa cum e vremea în Duminica Floriilor, aşa va fi şi de Paşte. În această zi, se coc plăcinte care se dau de pomană săracilor. În această zi, înfloresc urzicile, dar nu mai sunt bune de mâncat.

Citeşte şi: Plantă cu puteri magice: salcia

De unde vine numele de Duminica Floriilor

Pe vremea romanilor, sărbătoarea Floriilor era dedicată Zeiţei Flora. Apoi creştinii au transformat-o în Duminica Floriilor, ziua în care începeau pregătirile pentru Învierea Domnului. Aşa se face că a fost legată de intrarea Domnului în Ierusalim.

Fetele care îşi vor sufletul pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă, la miezul nopţii, şi să se spele pe cap cu ea. Apoi trebuie să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit. În ziua de Florii se aerisesc hainele, se primenesc obiectele din casă şi fetele scot zestrea din casa pentru a îşi atrage ursitul.

Citeşte şi: Floriile, primul semn al luminii pascale

Ce nume se serbează de Florii

Bărbaţi - 334.734 de persoane poarta numele de Florin, alţi 147.328 Viorel, iar 54.759 Florian. 29.777 romani au numele Florea, 25.181 au numele Florentin şi alţi 13.925 – Florinel. Alte nume mai sunt Trandafir – 2.418, Bujor – 1.554, Floricel – 924, Margarit – 695 şi Crin – 214.

Femei - 146.268 se numesc Viorica, 128.844 – Florentina, 92.668 Florica, 87.202 Floarea, iar 79.753 Florina. Alte nume rare sunt şi Garofita – 2.872, Iris – 2.296, Anemona – 878, Micsunica – 646, Romanita – 543, Panseluta – 444 sau Crizantema – 353.

Citeşte şi: Deniile te îndeamnă la primenire sufletească

Anemona
Brânduşa
Camelia
Codrin
Codrina
Codruţ
Codruţa
Crăiţa
Crenguţa
Crina
Crinu
Crinuţa
Crizantema
Dalia
Delia
Floarea
Flora
Florenţa
Florentin
Florentina
Florica
Florin
Florina
Garofiţa
Gentiana
Gherghina
Iasmin
Iasmina
Iris
Lăcrimioara
Laur
Laura
Laurenţiu
Laurian
Lauriana
Malina
Margareta
Micsunica
Mugurel
Narcis
Narcisa
Panseluţa
Romaniţa
Roza
Rozalia
Trandafira
Violeta
Viorel
Viorela
Viorica
Zambila
Zambilica

Citeşte şi: Ce trebuie să faci de Florii ca să ai spor în casă

Când sunt Floriile în următorii ani

  • Paştele ortodox 2019 – duminica 28 aprilie – Floriile 2019 – 21 aprilie
  • Paştele ortodox 2020 – duminica 19 aprilie – Floriile 2020 – duminică 12 aprilie

Sursa: libertatea.ro