Adevărat sau fals despre alergiile alimentare

1 shutterstock 594248672 jpg jpeg

Peste 4% din adulţi şi 8% din copii trebuie să acorde o atenţie şi mai mare alimentelor pe care le consumă. Motivul? Reacţiile alergice la diverse proteinele din diverse alimente.

«Se manifestă doar prin reacţii pe piele»

FALS. Cu toate că reacţiile cutanate – mâncărime, urticarie, roşeaţă – sunt cele mai frecvente simptome, alergiile alimentare se pot manifesta şi prin probleme digestive (alternanţă constipaţie-diaree) şi respiratorii (rinită).

«Simptomele apar după câteva minute»

ADEVĂRAT şi FALS. Manifestările reacţiilor alergice pot fi imediate (apar după câteva minute de la ingerarea alimentului alergen) sau tardive (survin după câteva ore).

«Pot fi puse în evidenţă prin anumite teste»

ADEVĂRAT. După apariţia simptomelor sugestive pentru alergii alimentare, este indicată prezentarea la medic. Alergiile alimentare se diagnostichează cu ajutorul testelor cutanate de tip prick şi serologice. 

«Apar doar la adulţi»

FALS. Dimpotrivă, sunt mai frecvente la copii. În cazul celor mici, printre alergiile frecvente se numără cea la laptele de vacă, la ou şi peşte. La adolescenţi şi adulţi se depistează mai des alergii la alune, nuci, migdale, peşte şi soia.

«Unele alergii pot să dispară după un timp»

ADEVĂRAT. În aproape 80% din cazuri, copiii cu alergii se vindecă în jurul vârstei de şase ani, cel târziu în adolescenţă. Alergiile care au o probabilitate mai mică să dispară în timp sunt cele la alune şi fructe de mare.

«Se tratează cu antihistaminice»

ADEVĂRAT. Evitarea alimentului alergen este cea mai importantă măsură pe care o poate lua persoana cu o astfel de problemă de sănătate. Planul de tratament al alergiei alimentare include antihistaminicele, corticosteroizii şi, în caz de şoc anafilactic, andrenalină. Persoanele care au mai avut episoade de anafilaxie trebuie să aibă în permanenţă asupra loc adrenalină autoinjectabilă.

«Pot apărea alergii încrucişate»

ADEVĂRAT. Sunt situaţii când, de pildă, o persoană cu alergie la acarieni dezvoltă reacţii alergice la diverse alimente. Acest lucru se produce când sistemul imunitar recunoaşte o proteină specifică acarienilor, care este prezentă şi în unele alimente. Aşadar, cine are alergie la acarieni poate dezvolta o alergie încrucişată la creveţi, crab şi homar. Mai pot apărea alergii încrucişate şi între polen de graminee şi roşii, între carne de pasăre şi ou, între lapte de vacă şi carne de vită, între arahide şi soia, mazăre şi linte, între susan/muştar şi kiwi/alune.  



Recente

Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
shutterstock 2589962907 jpg