Cum scapi de pofta de dulce
Mănânci aproape zilnic ciocolată sau bomboane şi vrei ceva dulce după fiecare masă? Vestea proastă este că e posibil să fii dependentă de zahăr. Vestea bună e că poţi scăpa de aceasta.
Evită alimentele procesate
Zahărul şi produsele industrializate dau dependenţă. Plăcerea pe care o simţim atunci când mâncăm dulciuri se datorează dopaminei,substanţă care este eliberată de creier atunci când consumăm zahăr. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm zahăr în cantităţi mici,eliberarea constantă de dopamină ferindu-ne de dorinţa de a consuma cât mai multe dulciuri.
Bea multă apă
Ai putea crede că,uneori,organismul cere zahăr,când,de fapt,este deshidratat şi are nevoie de apă. Pune într-un pahar cu apă zeama de la o jumătate de lămâie şi 5 picături de stevia. Omogenizează şi bea lichidul,după masă. Mai poţi consuma o ceaşcă de ceai cald verde,îndulcit cu stevia,între mese. În acest fel nu vei mai pofti la desert.
Nu sări peste mese
Uneori ne e poftă de ceva dulce deoarece avem glicemia scăzută. De aceea,este foarte important să iei 3 mese pe zi şi 3 gustări. Ideal ar fi ca prânzul să conţină proteine de origine animală,iar seara să mănânci cereale (quinoa,mei,hrişcă). Totodată,consumă stafide,fructe sau bea un ceai de mentă ori un suc de fructe,pe post de gustare. Dacă vei face asta,corpul tău va produce mai multă serotonină,hormonul fericirii,şi vei dormi mult mai bine noaptea.
Mănâncă alimente care conţin magneziu
Pofta de dulce poate ascunde anumite carenţe,cum este cea de magneziu sau cea de crom. Prin urmare,introdu în dietă alimente bogate în magneziu,cum sunt cerealele integrale,nucile şi bananele. De asemenea,consumă alimente bogate în crom. Printre acestea se numără cerealele integrale,nucile,carnea roşie,ouăle şi soia.
Sfatul specialistului
Mihaela Costin,nutriţionist,www.nutrishape.ro
Pofta de dulce,în condiţiile unei diete echilibrate şi diversificate,este normală,însă problemele apar atunci când nu ne putem abţine de la consumul de dulciuri. Atunci când poftim la acestea,s-ar putea,în stare incipientă,să suferim de o carenţă de crom şi/sau magneziu. Supraconsumul de alimente rafinate va determina oscilaţii mari ale glicemiei,care va favoriza transformarea acestora în grăsimi. Cromul influenţează direct secreţia de insulină,iar când aceasta nu mai poate transporta glucoza din sânge în interiorul celulelor pentru a fi transformată în energie,celulele sunt permanent „înfometate“. Şi,dacă în sânge avem o cantitate prea mare de energie,determinată de insulina defectă,ce nu o poate transporta în celule,apare diabetul.
Citeşte şi: