De ce nu ești mereu motivat să faci sport. Iată explicația științifică!

27 decembrie 2022   Dezvoltare personală

Oricât de pasionat ai fi de sport, cu siguranță, ți s-a întâmplat ca măcar o dată să nu te simți motivat pentru antrenamentele tale. Cercetătorii au descoperit că lipsa de motivație nu are legătură numai vremea de afară sau cu creierul, ci și cu microbiomul intestinal. 

Sportul regulat are o mulțime de beneficii pentru organism - îmbunătățește sănătatea creierului, previne kilogramele în plus și obezitatea, reduce riscul de boală, întărește oasele, mușchii și te ajută să te simți mai bine în general, informează „CDC‟. 

Citește și: Cele mai bune exerciții fizice pe care le poți face la 40 de ani. Rezultate incredibile cu doar 10 minute pe zi! 

Fie că optezi să te antrenezi în aer liber sau să mergi la sala de fitness, poate că ai observat că sunt zile în care nu te simți deloc motivat să faci sport. Poate ești tentat să spui că lipsa de motivație este o comandă dată de creier sau că ar putea să aibă legătură cu vremea mohorâtă, însă un studiu publicat în revista „Nature‟ arată că microbiomul intestinal ar putea fi de vină. 

Ce au aflat oamenii de știință?

Microbiomul intestinal reprezintă ecosistemul de microorganisme (sau microbi vii) care trăiesc în intestin. În ultimii ani, s-a demonstrat că sănătatea intestinală are legătură inclusiv cu sănătatea mintală, cu sistemul imunitar, cu sănătatea pielii și nu numai, informează „T3‟. 

În cel mai recent studiu, s-a aflat să microbiomul intestinal poate să influențeze inclusiv nivelul de motivație pentru mișcare. 

Concret, oameniii de știință au aflat, în studiul făcut pe animale, că producția de astfel de microorganisme stimulează activitatea neuronilor și, prin urmare, crește nivelul de dopamină, hormonul care te determină să te simți bine în timpul exercițiilor fizice, dar și care te ajută să fii motivat. Așadar, tractul gastrointestinal poate influența performanța la alergare și motivația pentru sport, ceea ce ar putea explica și de ce unii oameni fac mai des sport ca alții. 

Vezi și: Renunți rapid la mișcare când vrei să slăbești? Muzica pe care o asculți îți poate influența decizia 

Consumă fibre, apă, evită alcoolul și zahărul! 

Pentru sănătatea intestinală se recomandă consumul de alimente bogate în fibre, consumul de apă, evitarea alcoolului și a zahărului. Prin urmare, dacă îți dorești să faci mai mult sport în noul an, aceste recomandări ar putea funcționa perfect împreună cu dieta ta. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe