Renunţi rapid la mişcare când vrei să slăbeşti? Muzica pe care o asculţi îţi poate influenţa decizia
Exerciţiile fizice nu pot lipsi dintr-un program de slăbit. Chiar şi 10 minute de mişcare pe zi te ajută să fii în formă fizică bună, dar şi să-ţi reduci riscul de a suferi de boli de inimă. Din păcate, mulţi sunt tentaţi să renunţe rapid la acestea. Muzica ar putea să-i convingă să nu renunţe atât de uşor.
Poate fi o provocare să faci mişcare chiar şi atunci când ştii foarte bine ce efecte benefice are. S-ar putea să fii nevoit să cauţi un fel de recomapensă personală pentru a merge la sală sau pentru a continua să faci exerciţiile în mod regulat. Ai observat poate că multă lume poartă căştile pe urechi când fac sport. Un studiu efectuat în anul 2020 şi intitulat „Efectele psihofiziologice ale muzicii cu tempo diferit asupra rezistenţei” a arătat că ascultarea muzicii stimulează pe cei care vor să facă mai multă mişcare. Au observat că îi ajută foarte mult atunci când fac exerciţii de anduranţă.
Playlistul potrivit
Muzica bine aleasă te susţine atunci când vezi exerciţiile fizice ca pe o provocare. Ascultarea muzicii cu ritm alert îţi poate distrage atenţia de la factorii de stres cu care te confrunţi zilnic şi face ca exerciţiile să pară mai uşoare, ceea ce înseamnă că ai şanse mai mari de a te bucura să faci mişcare. Dacă vrei să profiţi la maximum de antrenamente şi să te distrezi în timp ce le faci, tot ce trebuie să faci este să-ţi concepi un playlist cu muzică pe care o asculţi de obicei când vrei să te binedispui. Muzica clasică ar putea fi potrivită când lucrezi, dar nu te ajută când faci un antrenament intens.
Ce stil de muzică te poate menţine motivat mai mult timp?
Este esenţial să acorzi atenţie ritmului muzicii pentru a-ţi îmbunătăţi antrenamentul. Tempo-ul muzicii trebuie să se potrivească şi el cu ritmul cardiac la care ajungi în timpul unui antrenament intens. Pe parcursul unui astfel de antrenament, alege muzică de tipul hituri pop pentru aerobic cu 140 până la 180 bmp, iar pentru un cardio constant, alege muzică cu 120 până la 140 bmp. Când asculţi piese muzicale cu ritm alert ai şanse mari să atingi ritmuri cardiace asemănătoare şi să crezi că antrenamentul nu este atât de greu în comparaţie cu situaţia în care nu asculţi muzică deloc sau alegi melodii mai lente.
Atunci când asculţi muzică alertă, obţii mai multe efecte benefice în urma antrenamentului. Ritmul alert este mai important în cazul exerciţiilor intense decât în jogging sau mers. Mai mult, potrivit CNN, ascultarea muzicii îţi schimbă în bine starea de spirit, te face să uiţi temporar că eşti obosit şi vrei să te antrenezi mai mult timp.
FOTO: Shutterstock