Aceste probiotice îţi asigură succesul atunci urmezi o cură de slăbire
Ce sunt probioticele şi cum te ajută ele să slăbeşti? Studiile în domeniu au scos la iveală că probioticele restabilesc echilibrul bacterian atât de important în intestine, iar acum, mai nou, cercetătorii sugerează că unele probiotice ne ajut[ să câştigăm lupta cu kilogramele nedorite.
Cine nu a auzit de probiotice? Cel mai important rol al lor este să asigure echilibrul dintre bacteriile bune şi cele rele din sistemul digestiv. Atunci când echilibrul intestinal este pertubat, este posibil să te confrunţi cu balonarea, constipaţia, scaunele moi sau să experimentezi şi alte afecţiuni digestive. Resetarea echilibrului intestinal cu probiotice poate îmbunătăţi sănătatea sistemului digestiv şi nu doar sănătatea parţială a organimsului. Un microbiom intestinal sănătos ar putea chiar să adauge ani de viaţă.
Bacteriile care influenţează greutatea
Pentru a înţelege potenţialul probioticelor asupra pierderii în greutate, trebuie să înţelegi punctele-forte ale acestora. Există două familii principale de bacterii în intestin: Bacteroidetes şi Firmicutes. „Persoanele slabe au o proporţie mai mare de bacterii din familia Bacteriodetes, în timp ce indivizii obezi au mai multe din familia Firmicutes”, spune gastroenterologul Will Bulsiewicz. Scopul este să echilibrăm cantitatea de bacterii. Tot ceea ce avem de făcut este să „alegem amestecul potrivit de bacterii, iar cântarul se poate înclina în favoarea noastră”, încurajează medicul. Dar care sunt cele mai bune probiotice pentru slăbit?
Lactobacillus rhamnosus
Acest membru al familiei Bacteroidetes este considerat a fi cel mai eficient probiotic pentru pierderea în greutate. Când cercetătorii din Universitatea Laval, din Quebec, Canada, au solicitat unui număr de 125 de persoane supraponderale să urmeze o cură de slăbire de trei luni, urmată de o perioadă de 12 săptămâni de menţinere, femeile care au luat două probiotice din familia L. rhamnosus au slăbit, zilnic, de două ori mai mult decât cele care au luat cealaltă categorie de probiotice – Atenţie! Probioticele nu au influenţat pierderea în greutate la bărbaţi. Caută L. rhamnosus pe eticheta produselor lactate sau a suplimentelor şi încearcă să consumi cât mai des probiotice din această categorie.
Lactobacillus gasseri
Un alt potenţial câştigător în lupta cu kilogramele, din familia Lactobacillus, este L. gasseri, care a fost asociat cu perderea în greutate, în special cu topirea grăsimii abdominale. Într-un studiu recent, participanţilor le-au fost administrate timp de 12 săptămâni doze mari de L. Gasseri; aceştia au pierdut o cantitate mai imporrtantă de grăsime din jurul burţii, decât cei cărora le-au fost administrate doze de placebo.
Lactobacillus fermentum, Lactobacillus amylovorus
Printre numeroasele probiotice, cu efect dovedit în slăbire, se numără şi L. fermentum şi L. amylovorus - două tulpini care te pot ajuta să reduci kilogramele în plus. Studiile au scos la iveală că persoanele care au consumat iaurt, cu L. fermentum sau L. amylovorus în conţinut, au pierdut mai multe grăsimi corporale într-o perioadă de şase săptămâni, decât persoanele care au ţinut o dietă oarecare, însă fără probiotice.
Antibotice vs. Probiotice
Dacă ai luat recent antibiotice, în caz că nu ştiai, acestea distrug multe tulpini de bacterii intestinale, inclusiv pe cele utile; aşa că, data viitoare, când ti se prescriu antibiotice, întreabă medicul dacă trebuie să iei şi probiotice, pentru a restabili echilibrul bacterian. „Dietele bogate în fructe, legume, cereale integrale şi fasole tind să promoveze un microbiom intestinal sănătos‟, spune Scott Kahan, coordonatorul National Center for Weight and Wellness in Washington.
@shutterstock