Semne prin care corpul îţi arată că ai nevoie de o pauză

23 octombrie 2024   Psihologie

Stresul și sentimentul de copleșire sunt aspecte comune ale vieţii, dar, dacă nu-ți găseşti liniştea sau eşti extenuat, ai nevoie de o pauză. Sunt şi alte semne subtile pe care corpul ţi le dă când trebuie să te relaxezi.

Organizația Mondială a Sănătății definește burnout-ul ca „un sindrom conceptualizat ca rezultat al stresului cronic la locul de muncă care nu a fost gestionat cu succes”. Caracterizează burnout-ul în funcție de trei aspecte: oboseala, detaşarea mentală față de locul de muncă și eficacitate profesională redusă. Burnout-ul poate apărea treptat, ceea ce înseamnă că nu este întotdeauna ușor să-ţi dai seama de unele simptome fizice și psihologice. Fii atent la mesajele pe care ți le transmite corpul pentru a putea avea grijă de tine şi a evita îmbolnăvirile!

Ai probleme gastrointestinale

Un alt semn că este timpul să iei o pauză constă în probleme gastrointestinale. Durerea de stomac, problemele digestive și fluctuaţiile de apetit culinar - toate sunt indicii ale epuizării. Un studiu din anul 2023 a determinat diferite simptome somatice ale burnout-ului. S-a constatat că simptomele gastrointestinale sunt deosebit de frecvente. Simptomele specifice au inclus dureri de stomac, greață și indigestie. Cercetătorii au observat că riscul de burnout crește de 1,52 ori cu fiecare simptom suplimentar.

Atenţie!

Dacă neplăcerile gastrointestinale nu se atenuează prin tratament ar putea fi un semn că este timpul să te odihneşti.

Te confrunţi cu ceaţa mentală şi iritabilitatea

Ceața mentală este un alt semn că ai nevoie de un program clar de lucru şi odihnă. Începi să ai dificultăţi de memorie, concentrare, atenţie. Este ceva ce caracterizează perioadele stresante. Stresul cronic îți menține sistemul nervos blocat în alertă maximă. Poate fi dificil să îndeplinești sarcini simple, deoarece creierul tău este în modul de supraviețuire, ceea ce te poate face să te simți copleșit.

Psihologul american Herbert Freudenberger a remarcat că experiența de a fi epuizat nu se limitează doar la simptomele fizice. Senzația de epuizare se poate manifesta în moduri emoționale care afectează relațiile interpersonale ale oamenilor, atât la locul de muncă, cât și în afara acestuia. Semnele comportamentale ale epuizării sunt şi frustrarea sau mânia. Dacă te enervezi din cauza unor lucruri mărunte care, în mod normal, nu te-ar deranja, acest aspect te avertizează că este timpul să iei o pauză. Iritabilitatea crescută îţi influenţează modul în care relaționezi cu cei din jurul tău.

Vezi și: Cum să scapi de stres în 8 secunde. Funcţionează de fiecare dată!

Ai dureri de cap sau musculare

Durerile de cap şi musculare sunt indicii că ai parte de stres și tensiune în corp. Reprezintă un avertisment clar că trebuie să te detaşezi puţin şi să scazi responsabilitatea profesională. Suferința musculo-scheletică este, de asemenea, asociată cu burnout-ul.

Te-ar mai putea interesa: Metode japoneze antistres pentru detoxifierea minţii. Vezi care combate insomnia!

Este posibil să ai dureri de spate, dureri de umei sau de gât, care sunt toate semne că eşti afectat şi fizic, cum nu poţi să te relaxezi complet. Corpul tău traduce adesea problemele emoționale în durere fizică, motiv pentru disconfortul cronic este un semn că trebuie să iei o pauză pentru a te recupera.

FOTO: Shutterstock

Mai multe