Eşti în prag de burnout? Metoda Kaizen te poate salva

Trăim într-un ritm rapid care face ca stresul şi anxietatea să conducă spre burnout, un sindrom psihologic declanşat de expunerea prelungită la situaţii stresante. De aceea este indicat să înveți metode precum cea numită Kaizen.

image

Psihologul spaniol María Martínez, autoarea cărții „Living in Kaizen Mode‟, a explicat pentru Mujer Hoy toate secretele filozofiei de viață Kaizen care te ajută să te concentrezi asupra lucrurilor mărunte care depind de tine. Metoda Kaizen este „arta de a face lucrurile mari și copleșitoare să pară mici și ușor de gestionat, știind cum să faci posibilă acțiunea asupra a ceea ce depinde acum de tine‟. Potrivit Mariei Martinez, calea Kaizen este un program de 12 săptămâni. Integrarea acestei metode în viața de zi cu zi implică o schimbare a percepției, prețuirea lucrurilor mici pe care le avem de făcut.

Cum se aplică metoda kaizen?

Psihologul a arătat că mentalitatea kaizen presupune separarea a ceea ce depinde de tine de ceea ce nu poţi controla. Ştiind că poți acționa doar asupra a ceea ce depinde de tine, îţi concentrezi atenția asupra lucrurilor sau gândurilor din momentul prezent. Este esenţial să percepi situaţiile stresante astfel pentru a ieşi din blocajele mentale. „Întreabă-te ce depinde de tine și ce nu. Ce pot face acum şi ce depinde de mine? Care este pasul pe care îl pot face acum pentru a mă apropia de obiectivul meu?‟, a rezumat Martinez metoda.

Psihologul a explicat că, fiind o schimbare de percepție, se poate aplica pe tot parcursul zilei, din momentul în care te trezești, concentrându-ți atenția asupra a ceea ce poți face pentru ca ziua să înceapă bine în loc să te stresezi pentru că ajungi târziu. La culcare, poţi aplica metoda alegând să adormi cu gânduri plăcute, în loc să te gândeşti la toate lucrurile care nu depind de tine în acel moment.

Vezi şi: Ce sunt exercițiile somatice? Tipuri de încercat pentru alungarea stresului

Pentru a înțelege mai bine metoda, Martínez a dat exemplul blocajului în trafic în drum spre serviciu. În loc să suferi la gândul că vei întârzia, te poţi concentra pe ceea ce poți face pentru a fi mai bun în acel moment.

Efectele metodei kaizen

Recâștigarea încrederii în sine

Realizând că vei reuși mereu să acționezi, indiferent de ce s-ar întâmpla în viața ta, te simți mai încrezător în propriile forţe. Pe măsură ce îți faci din ce în ce mai puține griji cu privire la ceea ce oamenii vor crede sau vorbesc despre tine, stima de sine va crește și te vei simți din ce în ce mai bine în propria piele.

Prevenirea blocajelor

Dacă vei înceta să aștepți să apară ocaziile ideale care îți permit să mergi înainte, nu vei mai ajunge în situaţii de blocaj. De asemenea, nu te vei mai frustra din cauza a ceea ce nu poţi controla.

Te-ar mai putea ajuta: Alimente care cresc riscul de anxietate și cele care îi reduc simptomele

Îţi îmbunătățeşti relaţiile

Cu ajutorul metodei Kaizen, te vei enerva din ce în ce mai puțin, din moment ce furia are de-a face cu dorința de a schimba ceva ce nu poți schimba. Prin urmare, relațiile sociale sunt îmbunătăţite de această schimbare de atitudine. Vei demonstra că ai calităţi ca autocontrolul şi răbdarea.

FOTO: Shutterstock



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg