Sfânta Muceniţă Ecaterina, ocrotitoarea şi îndrumătoarea elevilor
În fiecare an, în ziua de 25 noiembrie, întreaga creştinătate o pomeneşte pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, un model de credință în Hristos, apărătoare a creștinismului, familiei şi călăuzitoare a elevilor.
Din copilărie, Ecaterina a avut o sete de cunoaștere ieștă din comun și a ajuns una dintre cele mai învățate tinere din Alexandria, de aceea este considerată azi o protectoare a elevilor şi studenţilor. A fost fiica unui principe alexandrin, pe nume Constantin şi a primit o educație aleasă. I-a citit pe Homer, Virgiliu, Hippocrat, Aristotel și Platon, fiind interesată și de astronomie. Şi frumusețea ei a atras pe mulți care doreau s-o ia în căsătorie, dar i-a respins pe toți. Văzând aceasta, părinții au trimis-o la un ascet filosof, aflat într-o peșteră la marginea Alexandriei, neștiind că acesta este un duhovnic creștin. El i-a vorbit despre Hristos pentru prima dată, i-a oferit o icoană a Maicii Domnului, a îndemnat-o să renunțe să se mai roage idolilor. De atunci, Ecaterina a început să se închine lui Hristos. Niciun învățat chemat de părinții ei n-au reușit s-o înduplece să se întoarcă la credința idolatră.
„Să nu primești mire pământesc“
În ciuda faptului că s-a născut într-o familie de rang înalt, Ecaterina a renunțat la privilegiile ei, imediat ce a primit învățătura creștină. A trăit la începutul secolului al IV-lea, în timpul prigoanei creștine, în Alexandria Egiptului, aflată pe atunci sub conducerea Împăratului roman Maximian. Avea doar 18 ani și era apreciată pentru frumusețea și înțelepciunea ei, primind o educație aleasă.
Întâlnirea cu un duhovnic creștin i-a schimbat viața și i-a deschis calea către credința în Dumnezeu. Convingerea că unul este Dumnezeu și-a întărit-o în urma unor viziuni în care i-au apărut Maica Domnului și Mântuitorul Hristos. După ce a primit botezul, Iisus i s-a ivit în vis și i-a dăruit un inel de logodnă: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă (…) Să nu mai primești niciun alt mire pământesc“.
A adus la dreapta credinţă 150 de învăţaţi
După ce Împăratul Maximian a aflat că Ecaterina este creștină, s-a decis s-o supună mai întâi unei înfruntări cu înțelepții curții, filosofi păgâni. Tânăra, cu înțelepciune, i-a convins că adevărata credință este cea în Dumnezeu. Nu mai puţin de 150 de retori au ascultat cuvintele ei prin care a explicat Evanghelia lui Hristos și s-au luminat de Duhul Sfânt, mărturisind ei înșiși că doresc să devină creștini.
Citește și: Ei sunt Sfinţii ocrotitori ai copiilor
Împăratul, temându-se de urmări, a poruncit să fie aruncați în foc. De aceea, pe 25 noiembrie, sunt pomeniți și acești învățați care au fost martirizați în aceeași zi cu Sfânta Ecaterina. După chinuri grele la care a fost supusă ea însăşi, împăratul a cerut uciderea ei.
Trupul i-a fost îngropat în locul unde Moise a văzut Rugul Aprins, pe Muntele Sinai. Peste ani, un călugăr de la un schit construit la poalele muntelui, a găsit moaștele sfintei. De atunci, mănăstirea a purtat numele Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina.
Îi călăuzeşte pe studenţi
Sfinta Ecaterina săvârşeşte minuni în prezent. La rămăşiţele sale sfinte vin să se roage femeile care au sarcini grele şi sunt ajutate să nască mai ușor și să aibă copii sănătoşi, dar şi bătrânii bolnavi, elevii şi studenţii care urmează să dea examene dificile şi hotărâtoare pentru parcursul lor profesional. O parte dintre aceştia se îndreaptă în preajma zilei de 25 noiembrie spre schitul de pe Muntele Sinai.
Vezi şi: Câtă putere au moaştele sfinţilor
Părticele din rămășițele ei sfinte se găsesc și la noi, la Mănăstirea Comana, în județul Giurgiu, și la câteva biserici din București: Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din centrul Capitalei, pe Calea Dorobanți, Biserica „Sfinții Trei Ierarhi – Colței“ şi Biserica „Sfânta Ecaterina“ a Facultății de Teologie, mai ales că sfânta este și protectoarea și îndrumătoarea studenților la teologie.
FOTO: Shutterstock