Ei sunt Sfinţii ocrotitori ai copiilor

1 47975 original jpg jpeg

Dintre toate personajele biblice, cele mai luminoase figuri sunt cele ale sfinţilor ocrotitori ai copiilor. Sfinţii Nicolae, Stelian şi Dominic au rămas în tradiţia religioasă ca protectori ai pruncilor, mai ales ai celor orfani ori săraci.

Curaţi şi plini de dragoste din fragedă pruncie,Sfinţii Nicolae şi Stelian,dar şi Sfântul catolic Dominic Savio au ocrotit şi ajutat copiii şi tinerii,fiind adevărate modele de viaţă pentru creştini.

Şi-au dăruit averile săracilor şi au ales viaţa monahală,rugându-se Domnului şi săvârşind minuni pentru pruncii bolnavi.Nicolae,cel mai iubit sfânt

Unul dintre cei mai iubiţi sfinţi creştini,Sfântul Nicolae s-a arătat mereu iubitor faţă de copii. După moartea părinţilor,şi-a dat toată averea săracilor.

Un timp,a trăit ca pustnic,apoi a mers în cetatea Mira. Cum arhiereul cetăţii se mutase la Domnul,episcopii au căzut de acord să desemneze succesor pe cel care va intra primul în biserică a doua zi.

Sfântul Nicolae,îndemnat de Duhul Sfânt,a ajuns cel dintâi în biserică şi aşa a fost numit episcop.

De ce-l serbăm pe 6 decembrie

Stă scris în „Vieţile Sfinţilor” că Sfântul Nicolae a aflat odată de necazurile unui bărbat atât de sărac,încât voia să-şi dea cele trei fete „spre desfrânare”.

Sfântul Nicolae a luat atunci trei legături cu galbeni,a mers în miezul nopţii la casa bărbatului şi le-a aruncat pe fereastră.

A doua zi,găsind banii,omul a plâns cu lacrimi fierbinţi şi,gândindu-se că Domnul s-a îngrijit de el,a renunţat să-şi trimită copilele la pierzanie.

Ca urmare a acestei fapte a sfântului,a apărut obiceiul ca toţi copiii cuminţi să primească daruri în ghetuţe în ziua de 6 decembrie,când este celebrat sfântul.

La fel ca Sfântul Nicolae,şi Sfântul Stelian a dorit să facă voia lui Dumnezeu. Şi-a donat toată avearea săracilor şi a ales să-şi petreacă viaţa în sihăstrie.

S-a retras din lume,mergând între oameni numai pentru a-i sfătui. Aşa s-a întâmplat să întâlnească un copil rănit. Şi-a pus mâna deasupra lui şi,pe dată,acesta şi-a revenit.

De atunci,a început să-i ajute atât pe copiii bolnavi,cât şi pe cei care aveau nevoie de îndrumare duhovnicească.

Rugăciunile lui au fost de ajutor şi femeilor care nu puteau avea prunci,iar atunci când o boală aducătoare de moarte a început să secere pruncii,părinţii l-au chemat pe Sfântul Stelian şi mulţi dintre micuţi au fost salvaţi.

Chiar şi după moartea lui,a continuat să facă minuni pentru copiii ai căror părinţi îl chemau în ajutor.

Faptele bunului Dominic Savio

Sfântul Dominic Savio s-a născut într-o familie modestă. La vârsta de 7 ani,când a primit,după tradiţia catolică,Prima Împărtăşanie,s-a hotărât ca ţelul său în viaţă să fie:„Mai degrabă moartea,decât să păcătuiesc”.

La 12 ani,a fost primit la seminar pentru a deveni preot catolic. A murit însă prea curând,la numai 15 ani. De mic,Sfântul Dominic a fost un model pentru tineri.

Avea doar 10 ani când unul dintre colegii de şcoală a făcut o boacănă,iar Dominic a luat vina asupra lui.

Când profesorul a descoperit adevărul,Dominic a răspuns că preferă să se sacrifice pentru ca prietenul lui să nu fie dat afară. La scurt timp după moarte,s-au petrecut miracole pe care credincioşii le-au atribuit rugăciunilor tânărului Dominic Savio.

Prin urmare,el a fost sanctificat în anul 1957 de către Papa Pius al XII-lea. Este pomenit în rugăciuni de către credincioşii ai căror copii au căzut sub influenţe negative,devenind infractori,sau care au luat-o pe un drum greşit în viaţă.

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi creştini,datorită bunătăţii şi dragostei pentru copii.

Sfat

Viitoarele mame este bine să citească acatistul Sf. Stelian,pentru a avea copii sănătoşi.