Cum îţi pot influenţa bolile gastrointestinale viaţa sexuală?

8 septembrie 2022   Relații de cuplu

Nu este un secret faptul că sănătatea intestinală îţi poate afecta în mod negativ viața sexuală, mai ales când ai o masă copioasă sau te confrunți cu indigestie. Medicii au avertizat că şi alte probleme cronice pot fi de vină.

Atunci când nu digeri alimentele sau nu absorbi substanţele nutritive în mod corespunzător, dar şi dacă apare o inflamaţie intestinală din diverse motive, există riscul să te confrunţi cu simptome care te vor face să pui relaţiile intime pe loc secund.

Simptomele intestinale se pot accentua în timpul relaţiilor intime

Oboseala, balonarea, diareea sau constipaţia şi durerea sunt doar cateva dintre simptomele asociate cu o sănătate intestinală precară. Există însă o asociere între problemele gastrointestinale și apetitul sexual, conexiune care are legătură cu anatomia. Partea inferioară a intestinului este în proximitatea organelor genitale. Prin urmare, în timpul actului sexual pot apărea senzaţii de durere sau presiune asupra intestinelor. Mai mult, greutatea altui corp deasupra noastră va crește presiunea în cavitatea abdominală și va forța acidul gastric să urce, agravând arsurile la stomac și indigestia.

Citește și: Evită aceste alimente care distrug bacteriile intestinale benefice! Motivele pentru care ai nevoie de un echilibru al florei intestinale

Boli ca sindromul intestinului iritabil, boala de reflux și boala inflamatoare a intestinului – toate acestea pot da simptome care se accentuează în timpul relaţiilor intime. Potrivit Everydayhealth.com, bărbații cu sindromul intestinului iritabil sunt mai predispuşi la disfuncție erectilă.

Nivelul serotoninei afectează libidoul

Un alt factor care influenţează negativ viaţa sexuală este corelat cu neurotransmițătorul serotonină. Aproximativ 80% din serotonină este produsă la nivelul intestinelor. De aceea, nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate cu creșterea libidoului, în timp ce nivelurile crescute conduc la reducerea dorinţei sexuale. Dacă intestinele produc niveluri diferite de serotonină apar schimbări inexplicabile ale libidoului și modificări de dispoziție.

Vezi și: Alimente care contribuie la reducerea inflamaţiei din organism

Infecţiile urinare recurente, corelate cu dezechilibrul florei intestinale

O mare parte dintre afecțiunile intestinale sunt asociate cu un dezechilibru al florei intestinale, implicit cu o creștere excesivă a anumitor bacterii. Majoritatea infecţiilor ale tractului urinar sunt cauzate de bacteriile intestinale care pătrund în uretră și vezică. Se întâmplă adesea atunci când bacteria E. Coli, rămasă de la infecțiile urinare anterioare, se dezvoltă, provocând o nouă infecție.

FOTO: Shutterstock

Mai multe