Când poţi face sex după un avort şi ce trebuie să iei în calcul înainte de a-ţi relua viaţa sexuală?

1 shutterstock 753257587 jpg jpeg

În cazul multor cupluri, după un avort, pasiunea dispare pentru o vreme. Este o etapă normală pentru o perioadă dificilă ca aceasta, mai ales că este presărată cu sentimente de vină şi cu teama de a nu se repeta experienţa neplăcută.

Puţine cupluri recunosc că, odată cu apariţia unor probleme de sănătate care au un impus necesitatea unui avort terapeutic sau cu alegerea de a renunţa la o sarcină, scade interesul unuia pentru celălalt. Uneori, unul dintre parteneri pur şi simplu are nevoie de o perioadă mai lungă de refacere, iar pasiunea „pierde teren‟ în faţa dorinţei de a sta în singurătate, a frustrărilor adunate sau a sentimentului de vinovăţie. Situaţia nu este fără ieşire, ba chiar poate consolida unele relaţii, cu o condiţie: să aveţi puţin curaj să discutaţi despre nevoile voastre şi despre sentimentele pe care le trăiţi.

Ce să iei în considerare înaintea unui contact sexual după avort

Pentru unele cupluri este confortabil să aştepte câteva săptămâni, uneori chiar o lună pentru a face sex după un avort. Perioada de aşteptare recomandată variază, dar, cu siguranţă, este important să aşteptaţi până când dispare sângerarea post-avort. Majoritatea experţilor susţin că este de preferat să se aştepte una sau două săptămâni pentru a reduce riscul de infecţie. În cazul unui avort medicamentos, colul uterin nu trebuie să se deschidă prea mult pentru a permite trecerea ţesutului sarcinii, deci este posibilă o revenire la viaţa sexuală obişnuită dacă vă simţiţi pregătiţi amândoi.

Odată ce te simţi pregătit din punct de vedere fizic, mental şi emoţional să ai un contact sexual după întreruperea unei sarcini, există câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a trece la fapte:

- fertilitatea revine foarte repede după terminarea sarcinii, deci ar trebui să folosiţi contraceptive dacă nu intenţionaţi să aveţi o altă sarcină,

- sarcina poate schimba corpul, ceea ce face ca anumite poziţii sexuale să fie dureroase,

- uterul se extinde în timpul sarcinii şi poate dura până la şase săptămâni pentru a reveni la dimensiunea normală, de aceea pot apărea crampe sau dureri uşoare care fac sexul inconfortabil.

Citeşte şi:

Şi-a dorit copii, dar n-a avut niciunul. Câte sarcini a pierdut Marilyn Monroe?

Ashley Judd, recunoscătoare pentru avortul pe care l-a făcut. „Altfel mi-aş fi crescut copilul cu violatorul meu!”

„Viaţa sexuală poate fi reluată cu grijă, răbdare şi atenţie‟

Momentul potrivit pentru a relua viaţa sexuală din punctul în care s-a oprit este diferit în funcţie de o varietate de factori. Unii consideră că este o parte importantă din procesul lor de vindecare să se întoarcă la viaţa sexuală obişnuită. Alţi au nevoie de mai mult timp până încep să aibă din nou încredere în celălalt şi să se simtă confortabil cu sine din punct de vedere fizic şi emoţional, mai ales dacă sângerările vaginale nu încetează curând.

„Viaţa sexuală poate fi reluată cu grijă, răbdare şi atenţie după ce o permit condiţiile medicale. De asemenea, este bine să vorbiţi deschis despre nevoile voastre. În doi, prin negociere şi dialog sincer, multe probleme care par de nerezolvat îşi găsesc rezolvarea‟, te sfătuieşte psihoterapeutul Minola Iuliana Bratoveanu. Adesea, unul dintre parteneri poate suferi un blocaj mental, să i se pară că a făcut o greşeală greu de reparat sau să aibă un sentiment de ruşine. Caută să discuţi cu un psihoterapeut, mai ales dacă ţi se pare că întreaga experienţă este copleşitoare şi te face să nu-ţi mai poţi relua activităţile obişnuite, inclusiv viaţa sexuală.

FOTO: Shutterstock



Recente

Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg
relatie jpg
test, relatie, cuplu jpg
shutterstock 2014844981 jpg
woman 228178 1280 jpg