De ce divorțează oamenii cel mai des, potrivit unui expert

25 aprilie 2024   Relații de cuplu

Divorțul poate fi generat de cauze multiple, dar există unele situații comune care pot anunța despărțirea. Iată ce a observat un specialist în relații după ani de experiență! 

Esteher Perel, psihoterapeut, autor și fondator al Academiei Smart Dating, a lucrat, de-a lungului timpului, cu mii de oameni care s-au confruntat cu diverse probleme în relația de cuplu. Din experiența ei, există cinci cauze principale care duc la divorț. Iată care sunt acestea! 

1. Infidelitatea 

Trădarea în relație este unul dintre factorii principali care duc la divorț. Potrivit specialistului, chiar și o aventură de-o noapte duce la despărțire, lăsând urme adânci în psihicului celui înșelat. Situația se complică dacă relația paralelă căsniciei durează de mult timp. 

Citește și: Fotografiile din liceu ar putea să îți prezică divorțul, spun cercetătorii. La fel și acești factori! 

2. Problemele financiare 

Lipsa banilor provoacă stres, iar stresul financiar cauzează certuri și, în cele din urmă, duce la divorț. Diferențele în care partenerii își cheltuie banii sau felul în care îi economisesc pot fi, de asemenea, greu de gestionat într-o căsnicie. Totodată, diferența majoră între câștigurile financiare poate fi frustrantă. 

3. Dependențele 

Din experiența psihologului, dependența este adesea citată ca motiv de divorț. Când partenerul își formează o obsesie pentru alcool, sex, muncă sau substanțe interzise, celălalt nu devine dispus să trăiască o viață alături de el. 

4. Situații extraordinare 

Esteher Perel a observat că relațiile pot fi distruse de anumite situații complicate, cum ar fi un diagnostic de boală sau de un deces în familie. Factorii de stres majori pot testa chiar și cele mai puternice relații, iar dacă stresul devine prea greu de suportat, căsnicia se poate destrăma. 

Vezi și: Semne ale unui posibil divorț. La ce să fii atentă în căsnicie 

5. Incompatibilitatea 

Diferențele de opinie dintre parteneri poate duce la despărțire. Poate că unul își dorește să locuiască într-un oraș, iar celălalt nu este dispus să se mute sau poate că valorile legate de religie sunt diferite. Aceste lucruri duc, în cele din urmă, la separare: „Incompatibilitatea nu este ușor de gestionat, mai ales dacă unul dintre soți s-a schimbat semnificativ, de-a lungul timpului. S-ar putea să aveți nevoie de un consilier în relații”, a spus specialistul pentru „Today.com”. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe