Cum erau pedepsiți consumatorii de băuturi alcoolice în secolul XVI

23 iunie 2022   Ghid de viață

Băuturile spirtoase au fost mereu în centrul controverselor, mai ales în secolul XVI, când consumatorii de alcool erau pedepsiți aspru, într-un mod inedit. Cei care consumau alcool în exces, a doua zi nu erau doar mahmuri, ci și batjocoriți în văzul tuturor. 

În încercarea de a preveni consumul de alcool și efectele sale, în anul 1551, Parlamentul englez a adoptat legea „Ale Houses Act‟, care prevedea reguli stricte cu privire la vânzarea și cumpărarea de băuturi alcoolice. 

În acele timpuri, consumul excesiv de alcool era considerat o infracțiune civilă, iar această lege a fost adoptată pentru a preveni abuzurile. De altfel, numai casele de bere și hanurile licențiate aveau voie să vândă băuturi alcoolice. 

Citește și: Ei sunt cei care nu ar trebui să bea niciodată bere! Te afli pe listă? 

Pentru că beția era o ofensă, cei care erau prinși în stare de ebritate sau mahmuri primeau o pedeapsă, menită să îi umple de rușine: „pelerina bețivului‟.

 Ce presupune această pedeapsă

„Pelerina bețivului‟ sau „mantia bețivului‟ nu era o simplă bucată de material pe care consumatorii de alcool erau obligați să o poarte. De fapt, pelerina era făcută dintr-un butoi de lemn, cu găuri pentru mâini, picioare și cap, iar cei care încălcau legea erau obligați să o îmbrace.

Această pedeapsă a reprezentat de fapt, o formă de tortură fizică, deoarece butoiul era foarte greu, iar cei care purtau această pelerină erau forțați să iasă în stradă, în timp ce erau umiliți de cei din jur. 

Vezi și: Cum faci diferența între alergie la alcool și consum excesiv de băuturi tari

Pelerina bețivului a fost o modalitate de tortură în Europa, începând de la mijlocul anilor 1600 și până în 1800, însă a fost folosită și de către coloniile americane. 

Unii dintre consumatorii de alcool erau obligați să poarte la gât și o literă roșie, care reprezenta semnul „rușinii‟.

Sursă foto: Pinterest 

Mai multe