Cum faci diferența între alergie la alcool și consum excesiv de băuturi tari

Până și o cantitate moderată de alcool îţi poate afecta sănătatea pe termen lung dacă este consumată zilnic, ceea ce te expune la un risc crescut de a suferi de boli cardiovasculare sau hepatice. Mai mult, persoanele cu alergie sau intoleranță se pot confrunta cu simptome mai neplăcute, fără a fi conștienți că adevărata cauză este alcoolul.

image

Intoleranță este o afecțiune metabolică genetică, iar alergia un răspuns imunologic la un anumit ingredient din băutură, precum cerealele sau conservanții. Au ceva în comun: ambele pot provoca simptome după primele înghițituri. Aceste semne indică alergia la alcool sau pur şi simplu faptul că o persoană a băut prea mult.

Simptomele cauzate de alergie apar imediat sau în primele minute de după consumarea unei băuturi alcoolice, în timp ce acelea asociate cu consumul excesiv mult mai târziu.

Înfundarea nasului ori scurgerile nazale

Congestia nazală sau scurgerile nazale abundente sunt frecvent asociate cu alergia la alcool. Vinul, berea și băuturile alcoolice în general conțin histamină, un compus care declanşează un răspuns alergic. Dintre toate, vinul roșu are cel mai mare conținut de histamină.

Înroşirea feţei

Unul dintre simptomele care trec cu vederea este înroşirea tenului. Dacă apare imediat ce ai băut o băutură alcoolică, poate să indice o alergie. Potrivit Institutului britanic pentru abuzul de alcool și alcoolism, a avea fața înroșită imediat după ce ai băut poate fi un semn cheie al unei alergii la alcool, dar şi al unui risc mai mare de apariție a anumitor tipuri de cancer precum cel mamar sau esofagian.

Vezi și: Cele mai bune alimente anti-mahmureală care te ajută să fii din nou în formă şi să te simţi energic

Ştiai că…

… la unele persoane, tensiunea arterială tindă să scadă în loc să crească aşa cum se întâmplă în mod normal după consumarea unor băuturi alcoolice, în cazul în care au intoleranţă la alcool?

Mâncărimile pielii

Urticaria se iveşte destul de repede după consumul de băuturi alcolice la cei care au alergie la alcool. Genetica determină cât de eficient funcționează enzimele la procesarea și eliminarea alcoolului. La unele persoane cu enzime ineficiente se poate ajunge la o acumulare de acetaldehidă, care exacerbează simptomele.

Vezi și: Cum și-a tratat Brad Pitt depedența de alcool. Un actor celebru l-a susținut

Vărsăturile sau tulburările gastrointestinale

Apariția greţurilor sau a vărsăturilor după consumarea unei băuturi alcoolice este un semn clar că ar trebui să renunţi total la alcool sau să ceri sfatul unui medic de familie sau alergolog pentru a trata imediat o astfel de alergie. Şi problemele gastrointestinale, precum crampele stomacale ori diareea, sunt asociate cu alergia la alcool și pot apărea imediat după ce ai consumat un pahar. De obicei, alcoolul favorizează accelerarea digestiei.

FOTO: Shutterstock