Alimente care conțin mai mult calciu decât laptele. Există opțiuni și pentru vegani!

2 noiembrie 2023   Curiozități

Există alimente mult mai bogate în calciu decât laptele. Unele surse sunt vegane, așa că pot fi introduse în dietă de către persoanele care nu consumă lactate, ouă și carne!  

Calciul este un mineral esențial pentru sănătate și are următoarele efecte: asigură rezistența și densitatea oaselor, previne cariile dentare, ajută la funcționarea musculaturii, joacă un rol cheie în transmiterea semnalelor nervoase către corp, are efect pozitiv asupra tensiunii arteriale, ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi și susține sistemul imunitar. Cu atât de multe avantaje, este esențial să consumăm alimentele care îl conțin. 

Citește și: Băutura care hidratează mai bine organismul decât apa. De ce este atât de prețioasă? 

Dacă în popor se crede că laptele ar conține cel mai mult calciu, de fapt, există alte alimente care îl întrec la acest capitol, unele dintre ele fiind chiar vegane. Spre exemplu, 100 ml. de lapte de vacă conțin în jur de 120-125 mg. de calciu, iar 100 ml. de lapte de migdale pot conține până la 150 mg. de calciu.  

Alimente care conțin mai mult calciu decât laptele

Pentru a-i asigura un aport adecvat de calciu organismului, include în dieta ta următoarele alimente:

  • Sardine - Acest pește gras conține o cantitate generoasă de calciu. Mai exact, 100 g. sardine conțin 382 mg. de calciu. În plus, sardinele sunt bogate în acizi grași omega-3, care reduc riscul de boli de inimă, dar și în proteine, seleniu și vitamina B12, nutrienți esențiali pentru starea generală de sănătate.  
  • Tofu - Depășește de cinci ori cantitatea de calciu pe care laptele o conține. Adică 100 g. de tofu conțin 683 mg. de calciu. Dincolo de acest avantaj, tofu este o sursă bogată de proteine, precum carnea de pui sau ouăle. 
  • Migdale - Surse bogate de calciu sunt și migdalele crude pentru că 100 g. conțin 264 mg. de calciu. De asemenea, au în compoziție vitamina E, care ajută la reglarea tensiunii arteriale, dar și magneziu, un mineral necesar pentru menținerea sănătății oaselor. 
  • Varza kale - Cu 132 mg. de calciu / 100 g., varza kale este un aliment benefic pentru sănătate. De asemenea, dacă îți dorești să adaugi mai multe fibre, antioxidanți, vitamina C și K în dieta ta o poți include fără griji în meniul tău! 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe