Regimul alimentar care creşte riscul de fracturi la femei

Anumite diete sunt utile pentru a scăpa de kilogramele în plus, dar pe lângă efectele benefice pe care le au, îţi pot afecta oasele.

vegetarian 580x400 png

Un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea din Leeds, Regatul Unit al Marii Britanii, a arătat că femeile vegetariene de vârstă mijlocie au un risc mai mare de a-şi fractura șoldul decât cele care mănâncă carne. Studiul a folosit înregistrările spitalicești din ultimii 20 de ani. Aşa au ajuns la constatarea că femeile care evitau alimentele de origine animală aveau un risc de fractură cu 33% mai mare față de cele care obişnuiau să consume carne de cel puțin cinci ori pe săptămână.

„Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma dacă ar putea exista rezultate similare la bărbați, pentru a explora rolul greutății corporale și pentru a identifica motivele pentru diferite rezultate la vegetarieni și la cei care mănâncă carne”, a subliniat coautorul studiului, Dr. Darren Greenwood.

Oasele au nevoie de nutrienţi ce lipsesc din dieta vegetariană

Specialiştii britanici au atras atenţia asupra unui fapt îngrijorător legat de dieta vegetariană: un aport mai mic de nutrienți afectează sănătatea oaselor și mușchilor. Este vorba despre calciu, proteine şi micronutrienţi. Aceste tipuri de elemente nutritive sunt în general mai abundente în carne și alte produse de origine animală decât în plante. „Aportul scăzut al acestora poate duce la scăderea densității minerale osoase și a masei musculare, ceea ce poate creşte riscul de fractură de șold”, a explicat cercetătorul James Webster de la Universitatea Leeds.

Vezi şi: Ce trebuie să mănânce vegetarienii pentru a preveni carenţa de fier

Echipa de cercetare din Leeds a studiat rata fracturilor de șold nu doar la vegetarieni, ci şi la consumatorii ocazionali de carne şi la cei care mănâncă pește.

Au comparat cu datele preluate de la cei care consumau frecvent carne. S-a descoperit că au avut loc 822 de fracturi de șold la 26.318 de femei, puțin peste 32%. Au luat în calcul şi factori ca fumatul și vârsta, iar vegetarienii au fost singurul grup alimentar cu un risc mai mare de fracturi.

Dieta vegetariană are beneficiile sale

Cercetările anterioare au arătat că o dietă pe bază de alimente de origine vegetală are efecte benefice. Dacă adaugi produse lactate, reduce riscul de face mai multe afecțiuni precum diabet, boli de inimă sau cancer.

„Dietele vegetariene pot varia foarte mult de la o persoană la alta și pot fi sănătoase sau nesănătoase, la fel ca dietele care includ produse de origine animală”, a declarat cercetătorul James Webster de la Universitatea Leeds.

Citeşte şi: Pizza fără carne, cea mai delicioasă şi sănătoasă reţetă

La nivel mondial, există o tendinţă de a reduce consumul de carne pentru a scădea şi emisiile de carbon pe fondul schimbărilor climatice. Acest lucru face ca efectele vegetarianismului să fie din ce în ce mai importante pentru sănătatea publică.Recente

Cum sa fii confortabila si rafinata in sezonul rece TOP piese vestimentare care NU pot lipsi din garderoba ta! jpg
tipuri de nasturi jpg
Anca Alungulesei silueta jpg
sfaturi parinte copil shutterstock 1318903208 jpg
cateva detalii importante la alegerea vasului de wc  1654350490 jpg
caserole catering din polistiren snick ambalaje jpg
De ce este extrem de important să îți usuci mâinile după spălare, foto shutterstock jpg
Cele mai utile electrocasnice descopera aparatura esentiala pentru o casa moderna jpg
Ce include revizia periodica a masinii si cand ar trebui sa o faci jpg
input jpg
Kiwi, foto shutterstock jpg
Ce băutură caldă şi delicioasă îţi reduce colesterolul   Sursa foto Pixabay jpg
amantă personalități moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
Lupta impotriva virusurilor   Alimente care iti vor proteja sistemul imunitar jpg
Un nou trend pe TikTok  Banda izolatoare pentru un somn mai bun   Sursa foto Shutterstock jpg
Ce tip de sport se potriveste zodiei tale   Sursa foto Shutterstock jpg
Coafuri la modă în toamna lui 2022   Sursa foto Shutterstock jpg
Cum poti porni un business in industria de beauty sfaturi si trucuri pretioase jpg
Eva Pavel Catalin Botezatu jpg
labute patrupezi plimbare foto shutterstock 1530537530 jpg