Idee de gustare. Brânzoaice de casă, dulci şi pufoase

Bogate în proteine şi calciu, brânzoaicele pot fi o idee bună pentru o gustare gustoasă şi sănătoasă, mai ales dacă le prepari în casă.

image

Brânza de vaci are un conținut scăzut de calorii în comparație cu alte brânzeturi. Este apreciată pentru faptul că aduce un plus de calciu, dar acesta este doar unul dintre elementele nutritive care o fac să merite adăugată în dietă. Este şi o sursă bună de vitamina B12, care joacă un rol important în prevenirea anemiei, dar şi de vitamina A, seleniu (important pentru buna funcţionare a tiroidei), potasiu şi fosfor.

Acest aliment are un impact limitat asupra nivelului de glucoză din sânge, în comparație cu alte produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, reprezintă o alternativă excelentă la alte brânzeturi. Mai mult, conținutul ridicat de proteine din brânza de vaci provine în principal din cazeină, care este absorbită lent. Iată câte motive s-o consumi mai des, inclusiv sub formă de brânzoaice!

Ingrediente pentru o tavă de brânzoaice

400 g făină

150 g unt

100 ml lapte

50 g drojdie

3 linguriţe zahăr

1 linguriţă sare

Pentru umplutură:

200 g brânză de vaci

1 ou

1 lingură smântână

1 linguriţă făină

1 vârf de cuţit sare

1 plic zahăr vanilat

2 linguriţe zahăr

Te-ar mai putea interesa: Prăjitură cu brânză şi cireşe

Cum să faci brânzoaice

Dizolvi drojdia în lapte. Cerni făina într-un vas, faci puţin loc la mijloc unde pui untul şi frămânţi. După omogenizare, adaugi amestecul de drojdie, zahărul şi sarea. Frămânţi până când aluatul se desprinde de pe vas. Laşi vasul acoperit circa trei ore.

Vezi şi: Papanaşi braşoveni

Pentru umplutură, amesteci brânza de vaci scursă cu oul, făina, smântâna, zahărul, sarea şi zahărul vanilat. Rulezi aluatul şi-l tai în bucăţi pe care le rotunjeşti. Le întinzi pe fiecare, aşezi în mijloc câte o linguriţă de umplutură şi aduci marginile la mijloc, apăsând uşor cu degetele pentru a se lipi. Le aşezi într-o tavă tapetată şi le ungi cu ou bătut. Dai tava a cuptor până se rumenesc.

FOTO: Shutterstock