Ce suplimente cu vitamina D să alegi şi pe care să le eviţi! Sunt de calitate inferioară

1 shutterstock 1727389648 jpg jpeg

Suplimentele cu vitamina D sunt importante pentru sănătate, pentru că ajută la mentinerea nivelului normal de calciu şi fosfor în organism, contribuind la creşterea şi întărirea oaselor, în special la copii şi bătrâni. Atenţie, însă, la tipul de vitamina D! Sunt două tipuri, iar unul este de calitate inferioară.

Carenţele de vitamina D pot favoriza mediul propice dezvoltării unor boli grave, cum este cancerul de sân, şi s-a observat că multe persoane infectate cu SARS-CoV-2 au niveluri scăzute de vitamina D în corp. În consecinţă, tratamentul împotriva bolii COVID-19 poate include suplimente cu vitamina D. Trebuie să ştii că nu toate produsele din farmacii, care au pe etichetă acest nutriment sunt benefice. Dieteticienii recomandă evitarea unui tip de vitamina D şi explică đe ce. Există mai multe forme ale acestei substanţe nutritive disponibile în alimente şi suplimente şi nu toate oferă maximum de beneficii, dimpotrivă, unele suplimente sunt mai puţin spre deloc eficiente. Iată ce trebuie să ştii despre diferitele forme ale vitaminei D înainte de a te îndrepta spre farmacie!

Ce este vitamina D şi de câte tipuri există

Vitamina este una unică, deoarece poate fi creată în corp, câtă vreme pielea este expusă razelor UV-B de la soare. În ciuda acestui fapt, mulţi adulţi prezintă deficit de vitamina D şi se bazează pe suplimente, pentru a furniza organismului cantităţi adecvate de nutriment.

Sunt două forme principale de vitamina D: D2 (ergocalciferol) şi D3 (colecalciferol). D3 este forma creată în corp şi se găseşte în mod natural în alimentele de origine animală, cum ar fi peşte, ouă şi ficat de animale, în timp ce D2 se găseşte în mod natural în alimentele de origine vegetală, cum ar fi ciupercile. Ambele forme pot fi consumate prin suplimente; cu toate acestea, forma D2 este mai frecvent utilizată în alimentele îmbogăţite, precum cereale, produse lactate şi suplimente, pentru că este mai puţin costisitoare când vine vorba despre producţie.

În timp ce ambele forme de vitamina D contribuie la „rezerva‟ de nutriment disponibilă în corp, D2 este considerată a fi mai puţin eficientă decât D3. Din această cauză, vitamina D2 este o formă mai puţin recomandată şi nu ar trebui să fie prima opţiune când vine vorba despre achiziţionarea acestui supliment.

Pe lângă faptul că suplimentele cu vitamina D2 nu asigură creşterea nivelului de vitamină din sânge, suplimentele de vitamina D2 pot fi, de asemenea, de calitate inferioară, comparativ cu D3. Cercetările în domeniu au scos în evidenţă că D2 are risc mai ridicat să se degradeze, în cazul expunerii la temperaturi şi umiditate.

Ce supliment cu vitamina D să alegi

Atunci când achiziţionezi un supliment cu vitamine, majoritatea etichetelor vor include forma de vitamina D care a fost utilizată în produs, fie D2, fie D3, astfel încât să fii bine informat şi să alegi produsul în cunoştinţă de cauză. Deşi toate formele de suplimente cu vitamina D pot ajuta să îmbunătăţeşti nivelul de vitamină, este recomandat să optezi pentru suplimente cu D3, dacă îţi doreşti maximum de beneficii pentru sănătate.

@shutterstock