O plantă „miraculoasă‟ ar fi fost redescoperită în Turcia după 2.000 de ani. La ce ar fi utilă?

12 octombrie 2022   Curiozități

Un profesor din Istanbul susține că a redescoperit o plantă „miraculoasă‟, folosită anterior de grecii antici, egipteni și romani. Planta, care se credea a fi dispărută, este cunoscută sub denumirea de „Silphion‟ sau „Silphium‟, iar în antichitate a fost folosită în mai multe scopuri. 

Planta Silphion are rădăcini groase, acoperite cu scoarță neagră, o tulpină goală, asemănătoare feniculului, frunze mari și aurii. 

Citește și: FOTO Plante cu „superputeri”. Unele filtrează poluanții, altele te ajută să dormi mai bine 

La ce se folosea această plantă în trecut? 

Istoricii cred că grecii antici au folosit această plantă pentru a prepara produse medicinale, care îi ajutau să își trateze rănile, să îndepărteze negii, dar și la contracepție.

De asemenea, pentru bucătarii romani, planta Silphion a fost o bază culinară crucială pentru condimentarea preparatelor. Mai mult decât atât, Silphion a fost utilizată ca afrodisiac și parfum. Specialiștii spun că tulpina și petalele acestei flori se pregăteau prin zdrobire, prăjire, sotare și fierbere.

INFO: Această floare a fost atât de apreciată încât Iulius Ceasar a evaluat puieții plantei la același preț ca argintul.

Vezi și: FOTO „Curcubeul lichid” din Columbia, râul care își schimbă culoarea în fiecare zi 

Potrivit „GreekReporter‟, ultima documentare cunoscută despre Silphion a fost făcută de către Pliniu cel Bătrân, în timpul secolului I d.Hr. De atunci, însă planta „minune‟ a dispărut ca prin mister.

Conform unui cronicar, planta ar fi dispărut în urma „unei ploi negre‟, informează „National Geographic”.

Încă din Evul Mediu, exploratorii botanici, inspirați din relatările antice despre această plantă, au căutat-o pe trei continente și întotdeauna în zadar, însă până acum… 

Descoperirea stă sub semnul întrebării 

Dacă profesorul Mahmut Miski, de la Universitatea din Istanbul, își susține descoperirea, unele voci spun că planta „minune” ar fi, de fapt o altă floare care seamănă cu Silphion și care face parte din aceeași familie.

Ambele plante au tulpini groase și rădăcini ramificate. De asemenea, amândouă au fost folosite în scopuri medicinale puternice, iar locațiile plantelor au coincis cu regiunile pe care grecii antici le numeau odinioară „acasă‟. 

Redescoperirea unei astfel de plante s-ar putea dovedi benefică pentru progresul industriei farmaceutice. 

Sursă foto: BGR.com  

Mai multe